20 april 2017, om 22:00

Café Rood on Tour: praat mee over Haagse zorg

In plaats van de maandelijke Café Rood organiseert de PvdA Den Haag dit keer een kennissessie over zorg. Zorg is sinds de decentralisaties volop in beweging. Sinds 2015 is (het organiseren van) Zorg een grote opgave voor gemeentes. De PvdA wil dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft, ongeacht inkomen, afkomst of opleiding. Daarom zijn wij continu op zoek naar verbeteringen. Daarom wordt er een brede kennissessie georganiseerd met leden, experts, ervaringsdeskundigen, organisaties in de stad en andere geïnteresseerden. Opgehaalde input wordt benut door de werkgroep Zorg, fractie en verkiezingsprogrammacommissie voor het verkiezingsprogramma van 2018.

De sprekers deze avond zijn: Pieter Hilhorst, Jan Booij en iemand van PEP over Mantelzorgondersteuning. Zij komen met hun expertise de sessie ondersteunen.

Na een plenaire inleiding zal de groep verdeeld worden in drie kleinere groepen om dieper op de thema’s Zorg voor laaggeletterden, Cultuursensitieve Zorg en Mantelzorgondersteuning door te praten. Marije Talstra en Martijn Balster van de PvdA-fractie zijn aanwezig en zullen gedurende de sessie toelichten wat zij op korte termijn met de opgehaalde input kunnen doen. Leden van de verkiezingsprogrammacommissie zijn aanwezig om te kijken hoe opgehaalde input een plekje kunnen krijgen in het PvdA-verkiezingsprogramma 2018-2022.

Locatie: Zorginstelling Schildershoek, Jacob Catstraat 325 Den Haag
Inloop 19:45, start programma 20:00.

Aanmelden is zeer gewenst: [email protected]. Wees er snel bij, er zijn maar 30 plekken!

Achtergrond
De PvdA wil dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft, ongeacht inkomen, afkomst of opleiding. In Den Haag is dit helaas nog niet vanzelfsprekend, zoals ook blijkt uit het recente onderzoek van de Haagse rekenkamer naar de toegang tot de Wmo in Den Haag. Uit het rapport komt naar voren dat burgers te maken hebben met te hoge drempels om toegang tot te krijgen tot maatschappelijke ondersteuning: eerst digitaal 90 vragen beantwoorden, waarbij blijkt, dat dat 60% al afhaakt…. 
Het gaat echter niet alleen om zorg in het kader van de Wmo. Ook op andere terreinen geldt dat de toegang tot en gebruik van zorg niet voor iedereen gelijk is. Zeker voor mensen die laaggeletterd zijn en voor een belangrijk deel van de bevolking met een migrantenachtergrond geldt dat de toegang tot zorg in de praktijk teveel belemmeringen kent. Van jeugdigen en gezinnen met een migrantenachtergrond is bijvoorbeeld bekend dat zij ondervertegenwoordigd zijn bij lichtere vormen van hulpverlening, maar oververtegenwoordigd bij zwaardere vormen van hulpverlening. Ook zijn er veel overbelaste mantelzorgers met een migrantenachtergrond die de weg niet weten te vinden naar extra ondersteuning. 
Is er wel voldoende aandacht voor de vraag of informatie over zorg en formulieren die moeten worden ingevuld om toegang tot zorg te krijgen voldoende begrijpelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met minder opleiding of minder kennis van de Nederlandse taal? En is de zorg in Den Haag wel voldoende ‘cultuursensitief’? Deze bijeenkomst is bedoeld om over deze en aanverwante vraagstukken door te praten en helder te krijgen welke knelpunten er spelen, maar ook om goede voorbeelden te laten zien die navolging verdienen. De uitkomsten van deze bijeenkomst worden ook gebruikt als input voor het verkiezingsprogramma 2018.