Door op 27 februari 2015

ADO begint straatvoetbalcompetitie voor kinderen in de Schilderswijk (Omroep West)

ADO Den Haag start volgende week een straatvoetbalcompetitie voor kinderen in de Haagse Schilderswijk. De Streetleague moet de betrokkenheid van kinderen bij hun buurt vergroten. De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil dat de competitie over de hele stad wordt uitgerold.

De ADO Den Haag Streetleague is een straatvoetbalcompetitie tussen teams uit verschillende buurten. Het gaat hierbij niet alleen om het best voetballende team. De spelers kunnen ook punten scoren voor goed gedrag rondom de duels, zoals op tijd komen en het aanhebben van de juiste kleding.

Het kan dus zijn dat een team de wedstrijd verliest, maar toch het veld verlaat met meer punten. Teams verliezen punten bij slecht gedrag.

Andere steden

NAC Breda is in 2008 begonnen met deze competitie en inmiddels hebben 19 andere gemeenten het project overgenomen. Onder andere in Rotterdam, Utrecht en Zwolle doen kinderen mee met de straatvoetbalcompetitie.

Het project van ADO Den Haag in de Maatschappij in de Schilderswijk is een proef maar de PvdA in de Haagse gemeenteraad wil dat het initiatief over de hele stad wordt uitgerold. ‘Dit soort initiatieven draagt bij aan de sportdeelname in de Haagse wijken,’ zegt PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash. ‘Dat is belangrijk, want in wijken als Centrum, Laak en Den Haag Zuid-West is de sportdeelname veel te laag.’

Woensdagmiddag is de start van de Streetleague in het Kyocera stadion. Deelnemers tekenen dan een contract met ADO Den Haag. ADO-spelers Dion Malone en Gianni Zuiverloon zijn hierbij.