Door op 24 januari 2017

Armoede de stad uit. Onze Top 5 concrete acties lees hier

Armoede. Het is iets waarvan we allemaal vinden dat dat in ons land niet voor kan komen. En toch zijn er nog veel mensen, ook in Den Haag, die over elke euro die ze uitgeven heel goed moeten nadenken. Sommige mensen hebben zelfs moeite met rond komen, terwijl ze al zo zuinig doen.

De belangrijkste remedie tegen armoede is werk. Daarom zetten we stevig in op mensen eer een toekomst bieden door ze te helpen met het vinden van werk. Maar als dat nog niet lukt, dan moeten we voor mensen die het moeilijk hebben klaarstaan. Voor de PvdA is ‘armoede de stad uit’ een van de belangrijkste doelen van deze tijd. Samen met PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh werken we als PvdA keihard aan maatregelen die armoede echt aanpakken. Geen vage regelen maar gewoon concrete acties. Daar zijn we als PvdA trots op. Want het is nodig. Zie hier onze maatregelen.

  1. Winterkledingpas voor kinderen

De PvdA is heel duidelijk: kinderen mogen niet leiden onder de moeilijke situatie van hun ouders. Dat is voor ons een NO GO. We hebben daarom stevige maatregelen genomen. Huishoudens met kinderen die moeten rondkomen van een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum hebben recht op een winterkledingpas. Daarmee kunnen kinderen voor zo’n 100 euro met hun ouders goede winterkleding kopen. Dat is voor elkaar klaar staan als het moeilijker gaat. Letterlijk niet in de kou laten staan.

  1. Ooievaarspas; sport en kunst voor iedereen!

Honderd procent PvdA-plan dat alweer vele jaren bestaat in de stad: De Ooievaarspas. Voor mensen met een laag of middenlaag inkomen biedt de Ooievaarspas kortingen op allerlei activiteit op het gebied van sport (ook contributie sportverenigingen) en cultuur. Niet onbelangrijk, want als je wat minder geld hebt is de sportcontributie wel erg hoog voor je kinderen en cultuur automatisch niet je eerste prioriteit. Logisch, maar niet goed. Kinderen moeten kunnen sporten, zonder belemmeringen. Dat is goed voor iedereen. En cultuur, is echt niet alleen voor rijke volwassenen of rijkere kinderen. Daarom kan je met de Ooievaarspas ook eens een voorstellen bekijken. Beter!

  1. Schoolspullen voor minder rijke kinderen. Dat regelen we.

Hier kunnen we kort over zijn. PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh heeft ook een pas voor kinderen met minder rijke ouders waarmee zij schoolspullen kunnen kopen. Eigenlijk net als de Winterkledingpas, maar dan voor schoolspullen. School is het allerbelangrijkste dat we kinderen kunnen bieden, het brengt contacten, kennis en vooral ook geluk. Logisch dus dat we voor deze kinderen goede schoolspullen regelen.

  1. Ja, de gemeente koopt schulden van mensen op!

Misschien denk je; huh? Maar het is waar. De Gemeente Den Haag helpt jongeren uit de schulden door hun schulden over te nemen. Dat is solidariteit. Sommige jongeren die aan het begin van hun carrière staan hebben eerder grote schulden gemaakt. Niet goed natuurlijk, maar ook geen reden om ze nu niet te helpen. We kopen (een deel van) de schulden op van sommige jongeren zodat ze een nieuwe kans krijgen, een kans die ze verdienen. Uiteraard vragen we er wel wat voor terug; een tegenprestatie zoals gaan werken of naar school gaan.

  1. Technisch, maar mega-belangrijk: de kraagregeling

Armoedebestrijding is niet alleen goede duidelijke ideeën uitvoeren, maar ook goed nadenken over regels. Iedereen die in Den Haag 130 procent of minder van het minimumloon verdiend, heeft recht op de mogelijkheden voor mensen die het minder hebben. Dan heb je recht op de Ooievaarspas, sportkleding en heel veel meer maatregelen. Maar stel, je gaat 10 euro per maand meer verdienen en daardoor kom je net boven die 130 procent. Dan verlies je in 1 klap honderden euro’s aan sociale      voorzieningen. Dat kan niet, vandaar dat dankzij de PvdA nu de regeling wordt uitgebreid naar 135 procent van het minimumloon. Sociaal, sterk, geregeld.