Door op 23 februari 2015

Bezoek Mens en Tuin

Woensdagochtend brachten Martijn Balster, Marije Talstra en Lobke Zandstra een bezoek aan Mens en Tuin. Ze bezochten de prachtige tuin en spraken met medewerkers en actieve vrijwilligers over hoe in de zorgtuin mensen worden begeleid en een dagbesteding krijgen.

 

De tuin lag er mooi bij in de winterijp en is duidelijk goed verzorgd. De tuin heeft zeven thema’s en er is dus voor ieder wat wils te vinden: kassen, vijver, knotwilgen, composthoop, bijen, groententuin, medicinale planten en nog veel meer. Er wordt niet alleen actief getuinierd maar er is ook aandacht voor creativiteit. Elke week wordt er geschilderd of geknutseld, van schilderingen is zelfs een kalender gemaakt. Verschillende producten uit de tuin en zelfgemaakte producten zoals de kunst en vogelhuisjes, worden in de winkel verkocht.

Het is voor een kleine stichting als Mens en Tuin best lastig om goed ge├»nformeerd te blijven over alle veranderingen die er zijn in de zorg. Tot op heden blijft de informatie vaak algemeen en is het erg lastig om concrete antwoorden te krijgen bijvoorbeeld over de PGB’s van de clienten. Ook merkt Mens en Tuin, dat grote instellingen de dagbesteding vaker binnenhouden en minder lijken samen te werken met kleinere partners. Ze hopen straks een goede aansluiting te vinden bij de wijkteams in de buurt, zodat er meer oog is voor de kracht die er in de wijk is.

Sommige mensen komen een of twee dagdelen in de week naar Mens en Tuin, anderen komen vrijwel iedere dag. Ze proberen echt om maatwerk te bieden, zodat iedereen met zijn eigen beperking, op zijn plek is. Mens en tuin heeft nog voldoende plek om mensen te begeleiden. Daar wordt dan ook volop op ingezet de komende tijd door Mens en Tuin. Dus kent u iemand die hier op zijn plek zou zijn? Ga dan vooral eens kennismaken. Of ga gewoon eens de mooie tuin bekijken!