Bij twijfel niet oversteken: dit jaar geen vreugdevuren

28 november 2019

Voorzitter, een veilige jaarwisseling. Het lijkt een rode draad door dit politieke jaar. En de bezorgdheid en onzekerheid onder bewoners bestaat nog steeds, zo getuigen de insprekers vanavond ook maar weer eens. Naar aanleiding van het vernietigende rapport van de OVV over de vreugdevuren afgelopen jaarwisseling, staan we vanavond voor een stevige beslissing en moet de onzekerheid worden weggenomen: kunnen dit jaar de vreugdevuren doorgaan?

Door het onderzoeksrapport hebben organisaties een zeer korte voorbereidingstijd gehad om ze toch mogelijk maken. En hiermee gingen ook enorm strenge eisen gepaard. En dat is nodig. De jaarwisseling van vorig jaar heeft ons een ding geleerd: er mag geen gedoogcultuur meer zijn, om met collega Grinwis te spreken.

Vanuit Duindorp en Scheveningen bleek een enorme wilskracht en drive om deze mooie traditie, die zo belangrijk is voor zoveel mensen, koste wat kost door te laten gaan. Ik zie ook de waarderende woorden in de brief van de burgemeester hierover. De PvdA sluit zich daar graag bij aan. Maar vorige jaarwisseling en het afgelopen jaar is er helaas een andere werkelijkheid ontstaan.

Dit debat is een proeve. Ook voor onszelf. Gaan we door met wat de OVV ons verweet? ik citeer: “Ook de gemeenteraad sprak zich in de jaarlijkse evaluatie van de jaarwisseling uit voor continuering van dit evenement. Dit staat op gespannen voet met de wettelijke verantwoordelijkheid die de opeenvolgende burgemeesters droegen voor de openbare orde en veiligheid.” Of trekken we vanavond een lijn?

Voor de PvdA geldt: bij twijfel niet oversteken. In dit geval niet ontsteken. Veiligheid gaat simpelweg boven alles. Wat er afgelopen jaarwisseling gebeurde: dat nooit meer.

De gemeente heeft de afgelopen weken kosten nog moeite gespaard om een fatsoenlijk vergunningsproces te faciliteren. Ja, er waren strenge spelregels, spelregels waar we hier met z’n allen om hebben gevraagd. Na het vernietigende OVV rapport. En zeker, er is hard gewerkt door de organisaties om alles op orde te krijgen in deze korte periode, maar dit is niet gelukt.

De conclusies zijn helder: Er is geen sprake van een aantoonbare professionele organisatie, er is geen evenementen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, er zijn veel kritische bewoners die bezwaar hebben, de natuurbeschermingsvergunning is niet compleet, er is een negatief advies van zowel de politie als van de brandweer.

Oud en nieuw is alweer over ruim een maand. Als raad moeten wij nu de verantwoordelijkheid nemen met elkaar voor een feestelijke, maar vooral een veilige, jaarwisseling. Voor de PvdA is helder: de waarborgen voor een veilig vreugdevuur zijn er niet.

Voorzitter, het is nu van belang om onze aandacht en energie te richten op de toekomst. Want hoewel er dan geen vreugdevuren zullen plaatsvinden, hebben Duindorpers en Scheveningers recht op een feestelijke jaarwisseling. Sterker nog, na wat zij vorig jaar hebben moeten meemaken, verdienen zij dit al helemaal.

Ik heb er alle vertrouwen in dat alle betrokken bewoners van Scheveningen en Duindorp samen met de gemeente een mooi evenement kunnen neerzetten. In de stukken lees ik dat de gemeente hierbij gaat faciliteren, met bijvoorbeeld activiteiten voor jongeren en kinderen, met sporttoernooien en door wijkcentra extra lang open te stellen. Dat is heel mooi en terecht.

Hopelijk komt er ook een feestelijk evenement op het strand. Wat ons betreft neemt de gemeente hierbij een actieve houding. Er was geld beschikbaar. Dus een oproep aan het stadsbestuur: ondersteun mooie initiatieven, zodat Scheveningers en Duindorpers kunnen genieten van een feestelijke jaarwisseling.

Waar ben je naar op zoek?