Binckhorst: wijk met mogelijkheden voor bewoners en ondernemers

25 november 2022

Een wijk is meer dan torens. Daarom pleitte Charlotte in de commissievergadering Ruimte over de plannen van de Binckhorst voor:
– betaalbare bedrijfsruimte voor makers;
– betaalbare woningen – ook op de mooie plekken langs het water en parken;
– een goede verbindingen met bruggen en groen naar de wijk Laak en
– ruimte voor tijdelijke initiatieven.

Gebiedsagenda Binckhorst

Jaren geleden zijn grootse plannen voor het gebied van de Binckhorst vastgesteld. Nu verrijzen de kranen als paddenstoelen uit de grond, maar een wijk is meer dan torens bouwen. Dat vraagt om ruimte voor informele ontmoeting, creativiteit en een veilige en toegankelijke openbare ruimte die klimaat adaptief is, bepleitte Charlotte.

OV

In de gebiedsagenda staan mooie uitgangspunten. Onder andere om het gebied het entree tot de stad en de verbinding met de regio te leggen. Met de miljoenen van de Rijksoverheid voor de trams is Den Haag een stap dichter bij die ambitie.

Economie

Maar Charlotte vindt dat het op andere punten nog behoorlijk achter ligt. Waar het gaat om de Binckhorst als economische motor van de stad worden er goede stappen gezet maar betaalbare bedrijfsruimte is daarbij van groot belang.
“De gemeente pakt nog onvoldoende de regie. Ik roep de wethouder dan ook op om daar flinke stappen in te maken en duidelijkheid te geven aan ondernemers.“ stelt Charlotte.

Wonen

Sinds enkele jaren wonen de eerste bewoners op de Binckhorst. Echte pioniers. Op dit moment worden de volgende woningen voor nog duizenden bewoners gebouwd. Alleen de uitnodigende openbare ruimte laat nog altijd op zich wachten. Charlotte deed voorstellen om dit te verbeteren. “Bewoners geven aan dat het lang duurt voor er een goed en veilige fietsroute ligt, bijvoorbeeld langs de Maanweg. Dat is jammer en daarom vraag ik de wethouder hier werk van te maken, “zegt Charlotte.

Cultuur

Cultuur is enorm belangrijk voor een uitnodigende en karakteristieke wijk.  In een visierapport dat is gestuurd is aan het College en de raad staan diverse aanbevelingen. Charlotte wilde van de wethouder weten wat hij met deze visie gaat doen, welke concrete plannen er uit voort komen en op welke termijn hij denkt dit te kunnen realiseren.

Duurzaam en groen

De Binckhorst wordt beschouwd als Proeftuin voor duurzaamheid en vergroening. Helaas is Binckhorst midden in Laak onderdeel van één van de meest versteende delen van onze stad. Charlotte riep de wethouder op om vaart te maken met de vergroening en verduurzaming van het gebied.

Charlotte: “Het is goed om te zien dat initiatieven zoals de Carweide en de verplaatsbare bomen van I’m Binck worden ondersteund. Vergroening en verduurzaming is, naast vele andere opgave, iets waar de openbare ruimte aan kan bijdragen”

Tenslotte stelde Charlotte: “Laten we van deze tijd tussen de bouw van de woningen en het nieuwe omgevingsplan zorgen dat we er ook de komende jaren een mooie wijk van maken en pak daarbij met ondernemers en bewoners de regie.”

De wethouder beantwoorde de vragen van Charlotte met een aantal toezeggingen:

  • Begin 2023 zullen er verschillende besprekingen plaatsvinden over de toekomst van de Binckhorst over wat belangrijk is en meer gestuurd op kwaliteit;
  • er komt een ontwikkelingsstrategie voor begraafplaats en spoorboogzone met betaalbare ruimte voor bedrijven;
  • een plan voor de openbare ruimte met aandachtspunt voor wegen als de Maanweg en met ruimte voor initiatieven zoals de CarWeide van I’m Binck;
  • en de wethouder gaat aan tafel met Cultuursector over de toekomst van het gebied