Door op 27 november 2013

Cultuureducatie en wijkcultuur!

De PvdA vindt het belangrijk dat Hagenaars ook kunst en cultuur kunnen beleven op school en in de wijk. Wij zetten in op cultuureducatie en op wijkcultuur. Om te weten hoe het gaat met het cultuurveld in de stad, bracht ik de afgelopen weken weer een aantal werkbezoeken.
CultuurSchakel
De CultuurSchakel is de partner voor cultuuronderwijs en amateurkunst in Den Haag. Het is voortgekomen uit het oude Koorenhuis en Culturalis en gevestigd in het Koorenhuis aan de Prinsegracht 27. CultuurSchakel Den Haag bestaat uit twee aparte onderdelen: het Expertisecentrum Cultuureducatie en het Servicecentrum Cultuurparticipatie. Eerstgenoemde bevordert de cultuureducatie op scholen, laatstgenoemde bevordert amateurkunstbeoefening in de vrije tijd. De Cultuurschakel zit in de startfase, maar duidelijk is dat er met veel enthousiasme gewerkt wordt aan het enthousiasmeren van scholen voor cultuureducatie en het ondersteunen van amateurs. De PvdA hoopt dat snel een mooie website beschikbaar is, waardoor vraag en aanbod elkaar ook echt goed kunnen vinden.
Laaktheater
In het Laaktheater trof ik een enthousiaste directeur en een stapel projectfolders en – flyers aan. Het is duidelijk: er gebeurt veel in Laak. Er zijn bijzondere projecten (zoals de audiotour Spoorwijk), mooie kinder- en schoolvoorstellingen en er is ook een enthousiast koor. Het is fijn dat er zo’n mooie plek is, maar deze is ook kostbaar. Het is altijd zoeken naar andere ondersteuning om te programmeren in de wijk. Dat lukt het theater goed, en dat is mooi om te zien. Ga vooral eens kijken!
 laak

Theater Dakota

Theater Dakota staat er fantastisch bij. Er staat zelfs een nieuw kunstwerk voor de deur. Maar belangrijker is dat veel mensen mee doen aan projecten en komen kijken naar voorstellingen. Ook de films lopen steeds beter. Dat is ook niet zo gek als je films als ‘De Nieuwe Wildernis’ kunt draaien. Dakota heeft een breed programma en doet projecten met het stadsdeel. Daarbij blijft het wel altijd zoeken naar budget. Gelukkig kunnen ze rekenen op veertig vrijwilligers, die bijvoorbeeld de gasten opvangen bij alle voorstellingen. Zij zijn letterlijk het visitekaartje voor het theater.
 dakota

Muziekacademie

Bij de muziekacademie aan de Raamweg kun je terecht voor muziekles. Oud-docenten van het Koorenhuis hebben zich verenigd en zijn de muziekacademie op deze mooie locatie gestart. Dat is een dappere stap, want het is toch wel wat anders om zelf een bedrijf te runnen, dan om in dienst te zijn bij een kunstenschool. Ze zijn gelukkig enthousiast.  Steeds meer leerlingen weten de plek te vinden en melden zich voor cursussen. Nu zitten de docenten in ruime kamers. Binnenkort start de verbouwing, waardoor het pand dan ook echt is toegerust voor muzieklessen. De PvdA was blij te horen dat het ook is gelukt kinderen met een Ooievaarspas mee te laten doen!

muziekacademie