Door op 26 oktober 2015

Den Haag eindelijk ‘Fairtrade Gemeente’

Den Haag is Faitrade Gemeente! Dat is goed nieuws. De afgelopen jaren heb ik er bij verschillende wethouders op aangedrongen dat Den Haag zich moet inzetten om Fairtrade gemeente te worden. Fairtrade Gemeente is een titel waar je hard voor moet werken. Den Haag heeft gezorgd dat in ruim 160 winkels, bedrijven en organisaties verschillende Fairtrade producten worden verkocht. Maar ook in de gebouwen van de gemeente Den Haag wordt eerlijke koffie en thee geschonken.

Eerlijk Werk

Dit heeft grote gevolgen voor een heleboel mensen. Boeren die thee- en koffieplantages hebben wordt een eerlijke prijs aangeboden voor de goederen. En ook mensen die helpen met de verwerken en distributie krijgen eerlijk loon en goede werkomstandigheden. Daarmee profiteert niet alleen de directeur van het koffiebedrijf maar alle mensen in de keten.

In 2013 heeft PvdA-wethouder Henk Kool namens de gemeente de ambitie uitgesproken om daadwerkelijk Fairtrade Gemeente te worden. Daar heb ik mij in de jaren ervoor hard voor gemaakt. Als internationale stad van Vrede en Recht ben je het aan je stand verplicht om bij te dragen aan een rechtvaardige wereld. Eerlijke handel maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

We gaan door: Nederland Faitrade Land

Tijdens de bijeenkomst waar Den Haag de titel Fairtrade gemeente kreeg, sprak men de wens uit om Nederland het eerste Fairtradeland ter wereld te maken. Dat vind ik een geweldig idee. Ik heb daarom PvdA-minister Lilian Ploumen nog tijdens de bijeenkomst per sms gevraagd wat zij hiervan vindt. Zij heeft mij beloofd hier mee aan de slag te gaan en ons dit te laten weten.

Draag een steentje bij!

Nu zijn we dan echt Faitrade gemeente. De 59ste van Nederland. Dat is fantastisch nieuws. Tegelijkertijd hoop ik dat bewoners, organisaties en ondernemers ook hun steentje bij zullen dragen om Fairtrade zo breed mogelijk onderdeel te maken van de Haagse samenleving. Een mooi voorbeeld hiervan is de kaart van Eerlijk Winkelen. Hierop kan je precies zien bij welke winkels in Den Haag producten worden verkocht die Fairtrade zijn. Fairtrade is ook een mooi onderwerp om te bespreken tijdens de Haagse Krach 1000 die aanstaande vrijdag plaatsvind.

De gemeente kan ook niet stil gaan zitten nu. Nu we de titel hebben, willen we hem ook houden. Dat betekent dat we streven naar nog meer eerlijke producten en nog meer bewustzijn bij mensen over het belang van Fairtrade. Wordt vervolgt!

Meer informatie over Fairtrade Gemeenten en Internationale Fairtrade Dag vind je op http://www.fairtradegemeenten.nl/. De winkelkaart vindt je op http://www.eerlijkwinkelen.nl.