Door op 27 februari 2015

Wethouder Baldewsingh: Moslimhaat steviger aanpakken (AD)

De groeiende moslimhaat in Den Haag en Nederland moet steviger worden aangepakt, vindt wethouder Rabin Baldewsingh. De Haagse PvdA-bestuurder wil dat uitingen van ‘islamofobie’ net als van antisemitisme een aparte registratie krijgen. ‘Moslimdiscriminatie wordt gebagatelliseerd.

Nu nog verdwijnen grove beledigingen van moslims onder het kopje ‘ras’ of ‘godsdienst’ in de databanken van de politie en de anti-discriminatiebureau’s. Daardoor hebben Nederland in het algemeen en Den Haag in het bijzonder geen goed zicht op de ernst en de mate van het probleem, stelt de Haagse PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh (integratie).

,,Islamofobie is de laatste twee jaar verhevigd. Dát weten we,” zegt hij. ,,Als ik met Haagse moslimjongeren praat, hoor ik het ook vaak. Zij zeggen dan: ‘ze moeten ons niet’. Vreselijk vind ik dat. Zij horen net zo goed bij de stad als iedere andere Hagenaar.”Vandaar dat de integratiewethouder ervoor pleit om moslimdiscriminatie apart te laten registreren. ,,We hebben dat eerder – en zeer terecht – bij antisemitisme gedaan. Daardoor is de kwestie van anti-joodse sentimenten zichtbaarder geworden en kunnen we die beter aanpakken. In onze gepolariseerde samenleving is het tijd om ook moslimhaat zo te benaderen. Dat probleem wordt gebagatelliseerd.”

Omarmen
Het pleidooi van Baldewsingh past bij zijn visie op de stad, die voor 52 procent uit mensen van niet-westerse komaf bestaat. Van hen vraagt hij om méé te doen en waarden als vrijheid en gelijkheid te omarmen. Zoals hij van anderen vraagt multicultureel Den Haag te accepteren. ,,Sámen zijn we de stad, samen moeten we het doen. Dat is de enige manier.”
Vandaar dat hij ook moeite heeft met de opmerking van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam over geradicaliseerde moslimjongeren. ,,Rot toch op? Dat zal ik nóóit zeggen. Deze jongeren  zijn hier geboren en getogen. Die moeten we áánpakken en hélpen, niet wegsturen.”

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/3870189/2015/02/21/Wethouder-Baldewsingh-Moslimhaat-steviger-aanpakken.dhtml