Ernstige zorgen om laagste vaccinatiegraad van Nederland

1 september 2021

Janneke en Mikal maken zich grote zorgen over de lage vaccinatiegraad in Den Haag. Deze is 46% (volledig gevaccineerd) en daarmee de laagste graad in Nederland. Het landelijke gemiddelde is 56%. De wijken Schilderswijk, Transvaal, de Groente en -Fruitbuurt en Moerwijk hebben de laagste vaccinatiegraad van de stad.

“Hier was ik al bang voor,” zegt Janneke. In mei pleitte ze al voor een lange termijn-vaccinatiestrategie om onder andere arbeidsmigranten en ongedocumenteerden beter te bereiken. Deze strategie is vooral belangrijk als de meeste mensen gevaccineerd zijn en de aandacht wegebt. “Het is moeilijker voor de gemeente om hen te bereiken omdat ze de taal niet machtig zijn, de overheid wantrouwen of zich zorgen maken over bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt dat dit veel speelt onder Hagenaars met een niet-westerse migratieachtergrond. De coronabesmettingen zijn nu al het hoogst in wijken waar zij voornamelijk wonen,” aldus Janneke.

Alleen een prikbus is niet genoeg

Janneke en Mikal stellen verschillende acties voor om de vaccinatiegraad snel op te krikken. Deze bestaan uit een vaccinatiebus, maar vooral ook om met mensen in gesprek te gaan en desinformatie te bestrijden. De gemeente Den Haag heeft al regelmatig een prikbus ingezet. “Maar de opkomst daar is nog te laag. Alleen een bus neerzetten is ook niet genoeg. Verpleegkundigen, huisartsen en maatschappelijk werkers uit de wijk moeten de tijd hebben om met mensen te praten, hun zorgen weg te nemen en ze te overtuigen om zich toch te laten vaccineren,” aldus Mikal.

Strijd tegen fakenews

De PvdA Den Haag wil zich dus vooral richten op goede en begrijpelijke informatie die aansluit op de beleving van de mensen. “Dus in hun eigen taal, hun eigen wijk en met begrip voor de desinformatie waarin deze mensen geloven. Want je moet de strijd aan met fakenews, dat is echt lastig,” aldus Janneke. Ze diende begin juni al een motie in om de strijd tegen desinformatie te versterken. “Maar ik zie nog niet dat het college genoeg urgentie voelt en genoeg hun best doet om hier gehoor aan te geven. Dat moet echt beter.”

Inhaalslag maken

Janneke stelt Rotterdam als voorbeeld. Daar gaan huisartsen, maatschappelijk werkers en betrokkenen de straat op en het gesprek aan met mensen. Vaak zoeken zij de mensen op met een culturele achtergrond die zij delen of waar ze zich in kunnen verplaatsen. “Daar zijn wij te laat mee van start gegaan. We moet nu dus een inhaalslag maken,” zegt Janneke als laatst.