Goed verhuurders-keurmerk moet woningen en wijken verbeteren

4 oktober 2021

De PvdA Den Haag oppert een keurmerk voor goed verhuurderschap. Zo moet duidelijk worden wat goed verhuren is en moeten goede verhuurders daarvoor beloond worden.

“Duizenden mensen klagen over slecht gedrag van huisbazen – van intimidatie tot het botweg op straat zetten van de huurder,” aldus fractievertegenwoordiger Andrea Bartman. “Dit kan echt niet. Vooral niet in zo’n oververhitte woningmarkt waarin je amper een nieuw goed huis vindt.” Daarom vraagt ze aan het stadsbestuur of er een lokaal juridisch kader kan komen dat van goed verhuurderschap getuigt en goede verhuurders hiermee kan beoordelen – een soort keurmerk dus.

Lokale context

Op dit moment wacht het college op een landelijk juridisch kader. “Maar lokale situaties zijn toch uniek. Zo heeft Transvaal meer last van verkamering en de Weimarstraat last van ondermijning en leegstand. Daarom denk ik dat het goed is een lokale context toe te voegen aan dit landelijke kader.” Daarom vraagt Bartman het college naar mogelijkheden om het aankomende landelijke kader aan te vullen met lokale context. Zo zou het lokale juridische kader in het Regentesse- en Valkenboskwartier een maximum termijn kunnen bevatten waarin de verhuurder leegstand mag toestaan en een verplichting om lege panden te onderhouden.

Buurtgoed Vastgoed

Het idee van een keurmerk voor goed verhuurderschap is afkomstig van Buurtgoed Vastgoed. Dit buurtinitiatief maakt het mogelijk om met buurtbewoners bepaald vastgoed te kopen en dat te gebruiken voor sociale doeleinden. Zo wil het leegstand en ondermijning in de wijk voorkomen, waar het Regentesse- en het Valkenboskwartier bekend om staat. De PvdA-fractie sprak met dit bewonersinitiatief op de BuurtBabbel die het maandelijks in verschillende Haagse wijken organiseert.

Betere huizen en wijken

Bartman wil dat het college onderzoekt hoe het dit kader kan communiceren aan verhuurders, hoe zij hierop gecontroleerd kunnen worden en ook (financieel) beloond als blijkt dat zij aan dit kader voldoen. “Zo weten verhuurders wat ze kunnen doen om een goede verhuurder te zijn en zullen ze ook proberen dit te zijn. Dit moet dan leiden tot betere huizen, een beter welzijn van verhuurders en betere wijken.”