Haagse PvdA: Laat scholieren ook bij online onderwijs voldoende bewegen  

17 februari 2021

Als het aan de PvdA ligt, dan gaan Haagse scholen hun leerlingen extra stimuleren om ook bij online thuisonderwijs voldoende te bewegen. Dat stelt fractievertegenwoordiger Samir Ahraui na berichtgeving dat zeker de helft van de middelbare scholen in Nederland niets doet aan online bewegingsonderwijs. “Ook in de coronacrisis moeten we alles op alles zetten om scholieren voldoende te laten bewegen. Dat is ontzettend belangrijk voor een mentale en fysieke gezonde levensstijl van tieners, zeker nu ze vooral thuiszitten.”

Door de lockdown is het in de praktijk lastig voor gymdocenten om hun lessen te geven. Maar toch is het volgens Ahraui belangrijk om de toenemende bewegingsarmoede onder scholieren een halt toe te roepen. “Veel gymdocenten doen hun best om leerlingen achter de laptop weg en in beweging te krijgen. Dat is mooi om te zien. Maar wat mij betreft helpt de gemeente ook een handje door het gesprek aan te gaan met schoolbesturen en richtlijnen te ontwikkelen waardoor leerlingen in deze bijzondere tijden toch voldoende bewegingsonderwijs kunnen volgen,” stelt Ahraui.

Ahraui maakt zich voornamelijk zorgen over jongeren in kwetsbare wijken. “In wijken waar de sportdeelname al laag is, dreigen jongeren zo nog meer achterop te raken. Terwijl je juist op jonge leeftijd goed moet bewegen, want hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om aan te haken.” Zelf heeft Ahraui nog een goede tip voor docenten om jongeren aan het wandelen te krijgen. “Ik gebruik al maanden een app waarmee ik elke dag een ommetje maak. Juist door zulke apps, blijf je jezelf uitdagen om elke dag een wandeling te maken.”

De Haagse PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.