Haagse PvdA: ‘Buurtinitiatief Laakkwartier is duidelijk signaal naar stadsbestuur’

7 januari 2021

Het is inmiddels in de Haagse gemeenteraad een terugkerende discussie: bevorderen van sportdeelname in Den Haag. Een aantal weken geleden spraken wij in de raad over het Haags Sportakkoord en stelden wij met elkaar mooie ambities vast om meer Hagenezen aan het sporten te krijgen. Sportdeelname van 100% in 2030 is het doel, maar gaan wij dit wel halen? Alleen als wij als stad durven investeren in toegankelijke sportaanbod dichtbij.

Al langere tijd maak ik mij grote zorgen over de sportdeelname in verschillende Haagse wijken en daarmee ook het gebrek aan laagdrempelige sportfaciliteiten dichtbij huis. Vooral wijken als Laak, de Schilderswijk, Transvaal en Escamp blijven ver achter. Iedereen moet lekker kunnen sporten en gezond kunnen leven in Den Haag. In welke wijk je ook woont. Daarom ben ik dan ook verheugd dat ruim 1.000 bewoners uit Laakkwartier via een burgerinitiatief aandacht hebben gevraagd voor de bouw van een zwembad in hun stadsdeel. Het buurtinitiatief is wat mij betreft dan ook een duidelijk signaal dat ook veel bewoners sportvoorzieningen in hun buurt missen. Juist wanneer je doelgroepen minder makkelijk aan het bewegen krijgt, moeten de faciliteiten en ondersteuning vanuit de gemeente op orde zijn om bewoners te stimuleren.

De teleurstelling was dan ook groot toen het college aangaf geen mogelijkheden te zien om tegemoet te komen aan de wensen van initiatiefnemers. Hoewel ik nog kan begrijpen dat de voorgestelde locatie in het buurtinitiatief bouwkundig zijn uitdagingen kan hebben en de bouw van een zwembad financiële uitdagingen met zich meebrengt, lees ik in de reactie van het college weinig begrip voor de wensen van bewoners om serieus het sportaanbod in de wijk te vergroten. Je kunt je namelijk een aantal zaken afvragen:

  • Hoeveel ruimte is er überhaupt nog mogelijk in de bestaande zwembaden om extra bewoners en zwemlessen te faciliteren? De gemeente focust zich momenteel alleen op het in de toekomst uitbreiden van huidige zwembaden, maar biedt daarmee geen oplossing voor de problemen om de sportdeelname te bevorderen.
  • Hoeveel bewoners zijn er per definitie zwemvaardig, hoe kan het zo weinig scholen in Laakkwartier het schoolzwemmen aanbieden en wat met de lange wachtlijsten voor zwemlessen? Weinig concrete oplossingen, veel ambities.
  • Dichtstbijzijnde zwembad voor inwoners van Laakkwartier is de Houtzagerij in de Schilderswijk, maar hoe bereikbaar is dit zwembad? Een simpele routeplanning leert namelijk dat het voor bewoners 35 minuten reistijd met openbaar vervoer, 10 minuten reistijd met de auto, een kwartier fietsen en ruim 40 minuten lopen betekent. Maar als je kijkt naar de routes die je moet volgen weet je dat je een kind deze afstanden niet op een geruste en veilige manier kan afleggen.

Sporten en bewegen is essentieel om overgewicht, ziektes en sociaal isolement te voorkomen. Sport kan bovendien een impuls geven aan de verbinding binnen een wijk en ervoor zorgen dat bewoners elkaar ontmoeten. De wijk waar je woont, het inkomen dat je hebt of je opleidingsniveau mogen er nooit voor zorgen dat mensen achterop raken. Dit lijkt in Laakkwartier wel te gebeuren als wij onvoldoende oog houden voor voldoende sportaanbod in de wijken. Daarom blijf ik mij inzetten voor meer en betere accommodaties, ook in Laakkwartier. Het college heeft inmiddels toegezegd de bereikbaarheid van de zwembaden vanuit Laakkwartier te onderzoeken en waar nodig te verbeteren. Een mooie eerste stap op de korte termijn, maar als het aan mij ligt voeren wij meteen een discussie over het op termijn bouwen van een zwembad in Laak.