Mikal: “Start pilot familiescholen in Den Haag”

27 september 2021

De Haagse PvdA ziet nog steeds dat niet alle kinderen in Den Haag dezelfde kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Daarom pleit fractievoorzitter Mikal Tseggai voor zogenaamde familiescholen. Volgens onderwijswethouder Moorman geven deze scholen in Amsterdam al een goede eerste indruk.

Familiescholen verschillen van ‘normale’ scholen door zich niet alleen te richten op het kind, maar op het hele gezin. Zo bieden familiescholen ouders ondersteuning in opvoeding, het opbouwen van een netwerk met andere ouders, het aanvragen van hulp bij armoede of het invullen van papierwerk. Daarnaast organiseren familiescholen ook buitenschoolse activiteiten buiten schooltijd aan zoals theater- en sportlessen en huiswerkbegeleiding.

Amsterdam

Deze familiescholen helpen om ongelijkheid tussen kinderen tegen te gaan. Door de speciale aanpak vergroten we concreet de kansengelijkheid in de stad,” aldus wethouder Marjolein Moorman van Onderwijs in Amsterdam. Ze vertelde dit op het laatste Café Rood van de Haagse PvdA waar ze met onderwijsprofessionals en ander publiek praatte over de uitdagingen van het onderwijs. Dat was voor Tseggai de reden om ook in Den Haag te pleiten voor familiescholen.

Ouderbetrokkenheid

“Als we praten over gelijke kansen voor kinderen, schuiven mensen de verantwoordelijkheid daarvoor vaak af op ouders. Echter dragen ze dan geen idee aan over hoe de betrokkenheid van ouders te vergroten. De familiescholen springen in dit gat,” aldus Tseggai. Daarom dient ze een motie in om een pilot voor een familieschool ook in Den Haag te starten. “Ik stel voor dat de wethouder naar een school zoekt mee wil werken aan een pilot en waarbij de ouderbetrokkenheid omhoog kan.”

Minder verschillen tussen mensen en wijken

Tseggai heeft er het volste vertrouwen in dat de pilot gelijke kansen voor kinderen zal verhogen. “En dan wil ik doorpakken: het zou mooi zijn als elke wijk zo’n familieschool krijgt. Dan krijgen kinderen uit elke wijk dezelfde kans om hun talenten te ontwikkelen en zo nemen de verschillen tussen de mensen en de wijken in onze stad eindelijk af.”