Haagse PvdA presenteert actieplan tegen armoede in Den Haag

Door Janneke Holman op 10 februari 2021

De Haagse PvdA heeft vandaag een actieplan gepresenteerd om armoede in de stad te bestrijden. In Den Haag woonde voor de coronacrisis al 50.000 mensen in armoede en afgelopen jaar zijn de verschillen tussen arm en rijk in de stad nog zichtbaarder geworden. De verwachting is dat de armoede door corona alleen maar verder zal stijgen. Daardoor is het des te urgenter om juist nu extra de schouders te zetten onder de bestrijding van armoede. Raadslid Janneke Holman komt daarom met het plan ‘Armoedebestrijding in tijden van corona’, met daarin een aantal voorstellen armoede te bestrijden en bewoners met een laag inkomen tegemoet te komen.

Holman: “De verschillen in de stad waren al groot en zijn afgelopen jaar alleen maar zichtbaarder geworden. Bijvoorbeeld tussen gezinnen met een riante eengezinswoning en laptops voor alle kinderen voor thuisonderwijs, en gezinnen in een klein appartement waar nauwelijks geld is voor een goede internetverbinding. Of tussen mensen met een vaste baan en de zekerheid van een inkomen en mensen met een flexbaan in zwaar getroffen sectoren als de horeca en detailhandel. Armoede is een veelkoppig monster en met dit actieplan gaan we het op een eerlijke manier te lijf.”

In het actieplan doet Holman een aantal voorstellen. Zo stelt ze voor om de Ooievaarspas, waarmee je bijvoorbeeld met korting kan sporten of het museum kan bezoeken, beschikbaar te maken voor iedereen met een inkomen tot 150 procent van het sociaal minimum, waarmee je de zogenoemde armoedeval voorkomt. “Op dit moment zijn de Ooievaarsregelingen beschikbaar met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. Dat betekent dat als je net iets meer gaat verdienen, de regelingen en toeslagen plotseling vervallen. Door de regelingen stapsgewijs af te laten lopen, zorgen we ervoor dat bewoners niet in een klap omdat ze te veel verdienen hun ondersteuning en toeslagen verliezen.” Wat betreft Holman wordt er daarom gestart met een Slimme Ooievaarspas voor specifiek gezinnen met kinderen van middelbare schoolleeftijd. Een doelgroep die het door de coronacrisis extra zwaar heeft.

Ook wil de PvdA het bestaande maatwerkbudget flink uitbreiden. Dit budget is een potje waarmee mensen flexibel geholpen kunnen worden met incidentele maar noodzakelijke uitgaven. Hiermee wil Holman de bureaucratie doorbreken en gepaste ondersteuning geven aan bewoners die dat nodig hebben. “Zo creëren we ruimte om te doen wat nodig is om het hoofd boven water te houden,” stelt ze.

Tenslotte wil Holman dat de gemeente iedereen in armoede gaat bereiken, zodat iedereen die recht heeft op ondersteuning, deze ook krijgt. “De gemeente heeft verschillende armoederegelingen en die moeten we beter aan elkaar koppelen. Als je in aanmerking komt voor de kwijtschelding van gemeentebelasting, is de kans groot dat je ook in aanmerking komt voor andere regelingen. Door dit proces te automatiseren, zorgen we dat we veel meer bewoners kunnen helpen.”

Klik hier om het volledige plan te lezen: Armoedebestrijding in tijden van corona: een plan van de Haagse PvdA

Janneke Holman

Janneke Holman

Janneke Holman (1990) woont in het Regentessekwartier. Van daaruit ziet ze Den Haag als een fantastische stad. Ze ziet hoe de wijk bloeit, bewoners samen de buurt groener maken, gezamenlijk zonnepanelen op daken leggen en straatfeesten en festivals organiseren. Sinds 2018 is ze raadslid voor de PvdA Den Haag en woordvoerder op armoedebestrijding, buitenruimte, duurzaamheid

Meer over Janneke Holman

Waar ben je naar op zoek?