Door Janneke Holman op 23 september 2019

Haagse PvdA wil proef met statiegeld op blikjes

De Haagse PvdA wil een proef met statiegeldautomaten voor blikjes. Raadslid Janneke Holman lanceert daarvoor vandaag een plan naar Brussels voorbeeld: “In de hoofdstad van onze Zuiderburen staan sinds een paar maanden drie statiegeldautomaten voor blikjes, en het is een groot succes: in de eerste maand werden al 40.000 blikjes ingezameld.” Holman wil nu weten of zo’n proef ook in Den Haag mogelijk is.

Nog altijd geen statiegeld

Nederland kent ondanks de voortdurende discussie hierover nog geen landelijke regeling voor statiegeld op blikjes, terwijl blikjes goed recyclebaar zijn en nu zorgen voor veel zwerfvuil. Tijdens de World Cleanup Day afgelopen zaterdag bleek nog dat blikjes het meest gevonden zwerfafval zijn: “Zaterdag was ik aan het afval rapen in mijn eigen wijk, het Regentessekwartier. Je komt van alles tegen: snoepverpakkingen, sigarettenpakjes, maar vooral heel veel blikjes. Hoe mooi zou het zijn als we tenminste die rommel van straat kunnen krijgen.”

Naar Brussels voorbeeld

Het idee komt uit Brussel, waar sinds april een proef loopt met drie statiegeldautomaten op drukke plekken in de stad. Een ingeleverd blikje levert 5 cent op, en met de statiegeld bon krijgen mensen korting bij deelnemende winkels en restaurants. Omdat de proef een groot succes is, is er inmiddels een vierde automaat bijgekomen. Ook lokale ondernemers zijn zeer positief en steunen de verdere uitrol van de proef.

Den Haag moet het voortouw nemen

Holman hoopt nu dat Den Haag het voortouw durft te nemen door ook een proef te starten: “Er wordt al jaren lang gepraat over het uitbreiden van statiegeld in Nederland. Ik roep het Haagse stadsbestuur op om de handschoen op te pakken en er lokaal mee aan de slag te gaan.” De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.

Janneke Holman

Janneke Holman

Den Haag is een fantastische stad. Zeker als je het bekijkt vanuit mijn wijk, het Regentessekwartier. De wijk bloeit, samen maken bewoners de buurt groener, leggen gezamenlijk zonnepanelen op daken en organiseren straatfeesten en festivals. Maar er is ook een hoop om voor te knokken: de verschillen in Den Haag zijn groot. Je moet steeds

Meer over Janneke Holman