Haagse PvdA wil school in Bezuidenhout West

27 januari 2021

Als het aan de PvdA in de Haagse gemeenteraad ligt, dan komt er een nieuwe basisschool in Bezuidenhout West. Dat zegt fractievertegenwoordiger Andrea Bartman in aanloop naar het debat over het Central Innovation District (CID), waar de wijk deel van uitmaakt. “Door de ontwikkeling van het CID, komen er veel meer mensen te wonen in en rond Bezuidenhout West. Maar de kinderen van al die bewoners moeten ook op een fijne school in de buurt terecht kunnen. En daar is nog geen sprake van. Goed en bereikbaar onderwijs is het recht van elk Haags kind, ook van die in Bezuidenhout West.” Daarom pleit de PvdA voor voldoende en goede onderwijsvoorzieningen bij de ontwikkeling van het CID en specifiek een school in Bezuidenhout West.

Er ligt op dit moment een plan van de gemeente om in de wijk voor de komende jaren een wisselschool te realiseren in een kantoorpand aan de Laurens Realstraat. Maar volgens Bartman is er behoefte aan een permanente school. “Het is goed dat er een tijdelijke school gaat komen. Maar met de groei van het CID, groeit ook de behoefte aan een permanente basisschool.”

De roep om beter rekening te houden met voorzieningen en de leefbaarheid in het CID klinkt al geruime tijd. Vorige week nog uitte Wijkberaad Bezuidenhout flinke kritiek hierop. Ook Bartman onderschrijft deze zorgen. “Als je een gebied ontwikkelt waar veel mensen komen te wonen, dan moet je ook zorgen dat het daar fijn en goed wonen is. Dat betekent bijvoorbeeld genoeg scholen, sportfaciliteiten en huisartsen. Zulke voorzieningen kan je niet achteraf regelen, maar die keuzes moeten we nu bij de ontwikkeling maken. Anders zijn we simpelweg te laat. De PvdA gaat daar scherp op toezien,” sluit Bartman af.