Houd agressieve belegger van Haagse woningmarkt

12 april 2018

Wij zijn erg geschrokken over het nieuws dat de woningprijzen in Den Haag inmiddels harder stijgen dan in Amsterdam. Dit is zeer zorgwekkend. Iedereen moet fijn en betaalbaar kunnen wonen in Den Haag, maar als we niets doen wordt onze Haagse woningmarkt de speelbal van speculanten en vastgoedmagnaten. We waarschuwen hier al jaren voor, nu is het echt tijd voor actie. Ik heb een spoeddebat aangevraagd om te kijken wat er tegen deze ontwikkelingen gedaan kan worden.

Den Haag kampt al jaren met problemen op de woningmarkt. De wachttijd voor een sociale huurwoning is spectaculair gestegen en er is een groot tekort aan woningen in de middeldure huur en koopsector. We vrezen voor Amsterdamse praktijken: pandjesbazen en vastgoedbeleggers kopen alle goedkope woningen in de stad op om ze vervolgens voor idioot hoge prijzen in de vrije huursector te verhuren. Zo wordt wonen onmogelijk voor mensen met een gewoon inkomen.

Het wordt tijd voor harde maatregelen. De vrijheid waarmee vastgoedbeleggers ons woningbestand kunnen opkopen moet aan banden worden gelegd. We moeten naar een stelsel met een stevige vergunningplicht voor verhuurders en strakke eisen dat kopers in ieder geval binding hebben met Den Haag en bij voorkeur zelf wonen in het gekochte pand.

De NVM Haaglanden komt zelfs met het plan om corporatiewoningen te verkopen om aan de koopmarkt toe te voegen: abslouut absurd. Dat is als het bijstandsbudget inzetten om het salaris van de ING-topman te verdubbelen. De PvdA blijft voor een totaalverbod op verkoop van sociale huurwoningen. De wachttijd is al veel te veel opgelopen. Er zal eenvoudig weg veel meer gebouwd moeten worden de komende jaren. Tijd voor actie van het Haags stadsbestuur.

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws van de PvdA Den Haag rechtstreeks in je mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.