Door op 13 november 2016

Huisvesten statushouders: we lopen enorm achter

De PvdA is geschrokken van het verwijt van staatssecretaris Dijkhof aan Den Haag. Door het trage tempo van realiseren van woningen wordt in 2016 bij lange na niet het aantal statushouders gehuisvest dan eind 2015 werd beoogd. Recent nog weet wethouder Wijsmuller de achterstand aan het COA, dat een lager aantal mensen heeft toegewezen aan Den Haag dan verwacht. Nu blijkt de vork anders in de steel te zitten. Den Haag heeft de achterstand zelf veroorzaakt, aldus de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster: “Van begin af aan hebben wij gewaarschuwd voor het lage tempo van het realiseren van woningen voor statushouders. De SZW-locatie – welke 350 statushouders zou kunnen herbergen – komt bijvoorbeeld een jaar later dan gepland beschikbaar. We lopen enorm achter. Daardoor wachten mensen nu onnodig in een asielzoekerscentrum op een goede woning en een warm welkom in Den Haag.
 
700 extra statushouders
Opvallend is het dat staatssecretaris Dijkhof in de beantwoording van Kamervragen niet spreekt over de 700 extra statushouders die de hofstad zou gaan huisvesten. Vorige maand werd duidelijk dat de gemeente Den Haag heeft verzuimd hier goede afspraken over te maken met het COA, waardoor deze mensen nu niet geplaatst kunnen worden. Balster: “Dijkhof nodigt Den Haag uit om meer plekken te bieden, zodat mensen met voorrang aan Den Haag kunnen worden toegewezen. Wijsmuller moet er voor zorgen dat de grote achterstand nu wordt ingelopen. Ik reken erop dat de komende maanden ook snel de 700 extra statushouders worden gehuisvest. Dat is immers de afspraak die met de gemeenteraad is gemaakt.”