Bülent in de bres voor Haagse evenementen

10 juni 2021

Raadslid Bülent springt in de bres voor Haagse evenementen en organisatoren daarvan. “De evenementensector heeft een rampjaar achter de rug; we mogen ze niet in de kou laten staan.” Hij dient drie moties in met Hart voor Den Haag en de VVD om bezuinigingen te repareren, snel duidelijkheid te geven over de subsidieregeling voor 2022 en bij evenementen die niet door kunnen gaan door corona te kijken naar alternatieve vormen.

Bezuinigingen repareren

In het coalitieakkoord voor 2021 en 2022 is 1 miljoen euro bezuinigd op evenementen; dit is een derde van het evenementenbudget. In deze jaren verzacht de coronabuffer deze bezuiniging gelukkig een beetje met 500.000 euro. Maar voor 2023 en erna staat er geen reparatie gepland. “En daar hebben vooral de kleine en lokale evenementen onder te leiden,” aldus Bulent. “Terwijl de organisatoren van deze evenementen meer samenwerken met lokale ondernemers en daarom goed zijn voor werkgelegenheid in de stad.” Daarom wil hij dat de gemeente onderzoekt of ze komend jaar extra geld vrij kan maken voor deze evenementen.

Duidelijkheid subsidies

Door corona is ook de subsidieregeling voor evenementen vorig jaar een dik half jaar later opengesteld. “Dit zorgde voor onduidelijkheid en onrust bij organisatoren. Daarom voelden zij zich genoodzaakt hun evenement voor de tweede keer te annuleren,” zegt Bulent. Daarom roept hij nu op om snel  de voorwaarden voor subsidies te geven en het aanvragen van subsidie uiterlijk op 31 augustus 2021 mogelijk te maken.

 

Maatwerk bij door corona getroffen evenementen

Als evenementen door corona geannuleerd moeten worden, mochten organisatoren alle subsidie behouden voor het werk dat ze hadden gedaan. Nu is dat nog maar 50%. “Evenementen hebben het al lastig als ze weer geannuleerd moeten worden; dan moeten we niet ook de helft van de subsidie afpakken.” Daarom wil Bulent dat de gemeente met organisatoren in gesprek gaat en naar maatwerk-oplossingen zoekt. “Want anders ben ik bang dat we volgend jaar niet meer kunnen genieten van verschillende evenementen in de stad.”

Waar ben je naar op zoek?