Inbreng Nota ‘Bouwen aan een verbonden stad’

15 april 2021

Vandaag wordt de nota ‘Bouwen aan een verbonden stad’ besproken in de raad.
Hieronder lees je de inbreng van Mikal Tseggai.

————————————————————————————————————————–

Voorzitter,

Verbinding met anderen. Iedereen zoekt het, zeker in deze tijd waarin de afstand groter is dan ooit, in meest letterlijke zin. Maar hoe ziet verbinding eruit in een stad waarin iedere Hagenaar of Hagenees anders is?

Voor de PvdA moet de overheid een voortrekkersrol en voorbeeldfunctie hebben in het creëren van verbinding tussen mensen onderling en in het omarmen van diversiteit en verbinding. We hebben daar een aantal manieren voor om ook zelf het beste te doen, bijvoorbeeld in onze organisatie. Wethouder Bruines heeft aangegeven dat er voor de zomer D&I beleid van de gemeente wordt gepresenteerd. Ik heb een nota gevonden uit 1997 die dit ook al ambieerde, met als titel ‘ de trein rijdt naar diversiteit’. Voorzitter, in 1997 was ik twee, maar in zo’n beetje mijn hele leven is er weinig veranderd in de gemeentelijke organisatie, hoewel ik echt zie dat de intenties altijd goed waren. Ik zou het dan ook goed vinden als we daarvan leren: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het diversiteitsbeleid effectiever wordt en wat kunnen we leren van de eerdere pogingen? Daarom heb ik een motie met als titel ‘de trein rijdt nog steeds’ die als dictum heeft: in het nieuwe plan diversiteit en inclusie voor de gemeentelijke organisatie een evaluatie op te nemen van de effectiviteit van eerder beleid op de diversiteit in de hogere schalen en eventuele verbeterpunten alvast op te nemen.

Een andere manier waarop we verbinding en inclusie een zetje kunnen geven is via ons inkoopbeleid. De gemeente Den Haag koopt van alles in bij organisaties en bedrijven, die soms ook een duwtje in de rug kunnen gebruiken als het gaat om diversiteit en inclusie. Daarom is het denk ik goed als we kijken naar hoe we ons inkoopbeleid effectiever kunnen inzetten op het gebied van diversiteit en inclusie en dien ik daarover de motie ‘ koop slim in’ in, met als dictum:

Verzoekt het college:
·         Te onderzoeken hoe het gemeentelijke inkoopbeleid gebruikt kan worden om diversiteit en inclusie in de stad en bedrijven/organisaties die zich daarvoor inzetten te stimuleren
·         En de raad hierover te informeren.

Voorzitter ik ga door.

Wat maakt ons allemaal Nederlander? En belangrijker voor hier: wat maakt je Hagenaar, Hagenees? Het is een vraag waar ik bijna iedere dag mee bezig ben. Toen mijn ouders hier dertig jaar geleden kwamen, hadden ze nog nooit gestemd, hadden ze wellicht een andere kijk op seksuele vrijheid en moesten ze wennen aan de Nederlandse stiptheid. Dertig jaar later stemden zij vorige maand op hun eigen dochter en zijn het progressieve mensen die iedere dag stipt om 18u eten. Mijn ouders zijn geen Nederlander geworden omdat iemand ze de les heeft gelezen over Nederlandse normen en waarden. Mijn ouders zijn Nederlander, omdat dit land hen zoveel kansen gaf. Om hun dromen waar te maken. Omdat ze hier vrij en veilig zijn. Omdat ze de kans kregen om mee te doen in de samenleving, zodat ze zich daarmee verbonden zijn gaan voelen. En ik ben trots op hen en al die andere mensen die dezelfde reis vol obstakels hebben gemaakt naar en binnen de Nederlandse samenleving.

Voorzitter, dit thema houdt mij iedere dag bezig. En ik weet anderen in mijn fractie en mijn partij ook. En deze nota heeft een goede poging gedaan om deze gepolariseerde discussie over dit belangrijke thema te overbruggen en daar waren wij als fractie tevreden over. Maar er wordt zo een amendement ingediend, wat voor ons als PvdA fractie de kern van deze nota onderuit haalt. Er zijn waarden die ons allemaal binden, natuurlijk, die staan ook niet ter discussie. Maar juist in deze raad zien we iedere dag dat iedereen andere normen en waarden heeft, en we toch allemaal Hagenaar en Hagenees zijn en ons dat ook voelen. Het gesprek over die normen en waarden moet zonder vooroordelen, aannames en keurslijven gevoerd worden. En die normen en waarden moeten niet opgelegd worden door elkaar de les te lezen, maar in dialoog met elkaar gevonden worden. De gemeenschappelijke normen en waarden vind je met elkaar, want de stad zijn we samen. Dit stond mooi in de nota, maar wordt met dit amendement onderuit gehaald. En dat is voor de PvdA niet onderhandelbaar. Ik hoop daarom dat de raad dit amendement niet zal steunen. Mocht dat wel het geval zijn, dan zal de PvdA helaas niet in kunnen stemmen met deze nota.