Kandidaatraadslid #3 Tim ‘S Jongers bij tv-programma ‘Sander en de kloof’

23 februari 2022

Ons kandidaatraadslid #3 Tim ‘S Jongers is donderdagavond te zien in het televisieprogramma Sander en de Kloof. Tegelijk is hij te gast bij de VPRO Meetup over dit nu al populaire programma in Pakhuis de Zwijger. Hierin vertelt hij over zijn eigen ervaring met armoede en hoe deze zijn werk als beleidsadviseur op de kloof tussen arm en rijk beïnvloed heeft.

Vermogens en kansenongelijkheid aan de kaak

Tim woont nu in Den Haag en werkt als adviseur voor de Raad van Volksgezondheid en Samenleving. Als kind in Antwerpen groeide hij echter op in armoede. “Ik woonde in huisjes van 15 vierkante meter. De eerste keer dat ik een badkamer zag was ik 12 jaar. Daarvoor was de tuin de toilet,” aldus Tim. Dit staat in schril contrast met hoe presentator en bedenker van het tv-programma Sander Schimmelpenninck is opgegroeid: in een welvarende familie met een eigen badkamer. In ‘Sander en de kloof’ stelt Sander deze vermogens- en kansenongelijkheid aan de kaak. Hij vraagt zich in het programma af hoe deze kloof gedicht kan worden.

Kloof in Den Haag

Tim ziet in Den Haag diezelfde kloof terugkomen tussen de ene kant van de stad met stadsdelen en wijken als Zuidwest, Schilderswijk en Transvaal en de andere kant waar de hoge torens van ministeries staan. “Ik woon in de ene kant en werk in de andere kant en zie dat beide werelden verkeerde beelden over elkaar hebben. Mensen uit die ene kant hebben veel wantrouwen en moedeloosheid richting de andere kant, de torens, terwijl de mensen daarin hard werken. Maar die hardwerkende mensen leggen soms normen op de mensen die wonen in de andere kant. En als die niet werken, denken ze snel dat die mensen frauderen.” Tim roept daarom op tot uitnodigen en bescheidenheid. “Beleidsmakers en politici mogen erkennen dat ze niet begrijpen wat sommige mensen meemaken. En die mensen uit Zuidwest, de Schilderswijk en Transvaal eens uitnodigen. Niet alleen om gemaakt beleid te toetsen, maar om ze echt mee te laten denken en beslissen.”

Bestaanszekerheid voor Den Haag

Om daar zelf aan bij te dragen, stelde hij zich namens de PvdA kandidaat voor de gemeenteraad in Den Haag. “Want iedereen moet dezelfde kans krijgen om zich te kunnen ontwikkelen.” Om iedereen die zekerheid te geven, stelde hij al een 10 puntenplan op om mensen in Den Haag bestaanszekerheid te garanderen. “Er leven in Den Haag momenteel teveel mensen die een onzeker bestaan hebben. Dat brengt niet alleen schade aan het individu toe, maar zet ook de veerkracht van de samenleving als geheel onder druk.”

Sander en de kloof met Tim ‘S Jongers is donderdagavond om 21:00 te zien op NPO3. De VPRO Meet-up is donderdagavond vanaf 19:30 live te volgen.