Kom Scheveningen tegemoet, schiet schadevergoeding voor

24 januari 2019

De Haagse PvdA wil dat gedupeerden van de uit de hand gelopen vreugdevuren niet het slachtoffer worden van een langdurige en juridische aansprakelijkheidsstrijd. Daarom dient de partij vanavond in de gemeenteraad een motie in om een snelle en fatsoenlijke regeling te treffen met Scheveningers die met schade als gevolg van het vreugdevuur kampen, die niet door de eigen verzekering wordt gedekt. De sociaaldemocraten vragen de gemeente in die gevallen een vergoeding voor te schieten.

Hiermee wil de PvdA dat Scheveningers tegemoet worden gekomen totdat het duidelijk is wie aansprakelijk kan worden gesteld. Fractievoorzitter Martijn Balster: “De aansprakelijkheidsstrijd kan maanden, misschien wel jaren duren en uitlopen op een juridisch gevecht. Ondertussen moeten bewoners van Scheveningen – met soms fikse schade – enorm lang wachten voordat zij duidelijkheid krijgen. Dat kan je mensen niet aandoen. Niemand koos voor deze vuurzee tijdens de jaarwisseling en de grote schade die het tot gevolg heeft gehad.”

De regeling geldt – als het aan de PvdA ligt – voor bewoners met schade veroorzaakt door de vreugdevuren, die niet door de verzekeraar wordt gedekt. Het stadsbestuur deed het voorstel volgens de PvdA vorige week af met het excuus dat mensen van buiten Scheveningen hiervan misbruik zullen maken en dat er geen schrijnende situaties tot dusverre zijn.  Balster: “Het stadsbestuur moet echt minder wantrouwig zijn en beter kijken naar wat mensen daadwerkelijk is overkomen. Er is schade van groot tot klein en lang niet alles wordt vergoed. Natuurlijk moeten mensen kunnen aantonen dat de schade door het vuur is veroorzaakt. Maar wat op Scheveningen is gebeurd, is een uitzonderlijke situatie. De gemeente mag als hoofdverantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid dan niet wegkijken. Zorg voor een eerlijke en fatsoenlijke tegemoetkoming voor de schade als gevolg van de vreugdevuren.”