“Kopieer Amsterdamse aanpak voor Haags lerarentekort”

21 juni 2021

Mikal komt met een actieplan tegen het grote lerarentekort in de stad. Dit plan bevat extra mogelijkheden voor zij-instroom op de PABO en maatregelen die in Amsterdam al succes hadden: een parkeervergunning, voorrang bij huurwoningen en een grotestedenbonus voor leraren.

Ten eerste wil ze het makkelijker maken om vanuit MBO 4 door te stromen naar de PABO. Op ons verzoek onderzoekt de gemeente al hoe dit mogelijk is. “Klaarblijkelijk duurt dit dus te lang. Want ondertussen is het lerarentekort al bijna verdubbeld,” zegt Mikal. Uit de laatste cijfers van de gemeente blijkt dat Haagse basisscholen maar liefst 473 fulltime leraren tekort komen. Dit was een half jaar geleden nog 297. Vooral in de stadsdelen Centrum, Laak en Escamp zijn de tekorten het grootst. “Kinderen uit deze wijken krijgen dus niet dezelfde kansen als kinderen in andere wijken. Dat mag niet in onze stad van vrede en recht.”

Harde maatregelen

Daarom is het nu tijd voor harde maatregelen.” Mikal doelt op maatregelen waarmee wethouder PvdA-wethouder Moorman al korte metten heeft gemaakt met het lerarentekort in de hoofdstad. Dit doet ze door leraren een parkeervergunning voor de school te geven zodat ze geen belemmering hebben met reistijd of parkeren. Ook krijgen Amsterdamse leraren voorrang op middeldure huurhuizen. Ten slotte krijgen leraren uit de hoofdstad de grotestedenbonus: een extraatje van minimaal een kleine duizend euro per jaar. “Daardoor is het aantal instromers op de PABO sinds 2018 verdubbeld. Ook is het tekort in Amsterdam door de maatregelen gelijkmatiger verdeeld over scholen en stadsdelen. Dat willen we ook in Den Haag.”