Kritisch op aangegeven reden voor lange wachttijden voor paspoort of rijbewijs

2 juli 2021

Bülent is kritisch over de verklaring die wethouder Bruines (Economie, Internationaal, Dienstverlening) gaf voor de lange wachttijden bij publiekszaken. Daarom stelt ons raadslid met Judith Klokkenburg (de ChristenUnie/SGP) schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Al langer zijn de wachttijden bij publiekszaken een groot probleem. “Mensen moeten soms tien weken wachten op hun rijbewijs. Dat is gewoon niet normaal,” zegt Bulent. Vele raadsleden van verschillende partijen denken er zo over, bleek in de commissie hierover. Ze voelden de verantwoordelijke wethouder aan de tand. Als verklaring gaf zij een hoog ziekteverzuim bij ambtenaren en het hoge gebruik van het vitaliteits/generatiepact waardoor zij minder zouden werken. Het vitaliteits/generatiepact houdt in dat ouderen minder kunnen gaan werken en daarvoor een deel van hun salaris inleveren. Zo kan de gemeente voor dit extra vrijgekomen geld meer jongere krachten inhuren en winnen beide partijen.

Hoge werkdruk en vervanging vrijgekomen uren

Gijsbert Boggia, bestuurder van de FNV Overheid, schreef in de media dat de verklaring van de wethouder in het verkeerde keelschat is geschoten bij veel hardwerkende ambtenaren. Volgens de FNV is het ziekteverzuim te wijten aan de hoge werkdruk die de gemeente Den Haag zelf veroorzaakt bij haar werknemers. Ook zouden de uren die nu minder worden gewerkt vanwege het generatiepact uitbesteed moeten worden aan nieuwe, jongere werknemers, maar dit gebeurt nu niet. “De wethouder probeerde zich onder het probleem uit te praten, maar dat willen wij niet laten gebeuren. Want mensen hebben recht op een snelle behandeltijd bij publiekszaken. Als je je rijbewijs hebt gehaald, wil je die ook snel op kunnen halen. En als je op vakantie wilt, moet je snel een paspoort hebben,” zegt Bulent.

Vragen

Bulent vraagt samen met Judith (de ChristenUnie/SGP) aan het stadsbestuur hoeveel mensen minder zijn gaan werken dankzij het generatiepact en hoeveel uren die daardoor vrij zijn gekomen opnieuw zijn uitbesteed. Ook vragen ze of het college het bestaan van een hoge werkdruk erkent en wat het daaraan doet.

Waar ben je naar op zoek?