Lage sportdeelname in meerdere Haagse wijken: Haagse PvdA eist snel actie

10 oktober 2020

Er moet dringend meer bewogen en gesport worden in álle Haagse wijken. Dat stelt de Haagse PvdA naar aanleiding van het onderzoeksrapport over de sportdeelname in de stad. Uit dit onderzoek blijkt weliswaar dat er over de hele stad meer gesport en bewogen wordt, maar dat wijken als Laak, de Schilderswijk, Transvaal en Escamp ver achter blijven. Onacceptabel, stelt fractievertegenwoordiger Samir Ahraui. “De verschillen tussen wijken zijn ontzettend groot. Het is mooi dat het in de welvarende wijken beter gaat, maar in wijken die het moeilijker hebben, dreigt op korte termijn een gezondheidscrisis als de gemeente niet snel actie onderneemt. Iedereen moet lekker kunnen sporten en gezond kunnen leven in Den Haag. In welke wijk je ook woont. Volgens het college worden er stappen gezet, maar dit gaat voor ons echt te traag en laten wij nog teveel kansen liggen. Maak sporten aantrekkelijk, laagdrempeliger en toegankelijk voor alle bewoners in alle wijken.”

Ahraui roept het college op wijken die qua sporten en bewegen achterblijven prioriteit te geven en te ondersteunen. “Het college is misschien wel tevreden met deze resultaten. Maar we moeten niet juichen. Sterker nog: we moeten ons juist zorgen maken dat zoveel wijken achterblijven en snel gaan handelen. We hebben in de stad het doel om alle bewoners in alle wijken genoeg te laten sporten en bewegen. Die finish moet je met z’n allen bereiken en als een iemand van je team achterop raakt, dan geef je een steun in de rug om zo samen de streep te halen.” Volgens Ahraui zijn de gevolgen groot voor de wijken waar te weinig wordt bewogen. “Sporten en bewegen is essentieel om overgewicht, ziektes en sociaal isolement te voorkomen. Sport kan bovendien een impuls geven aan de verbinding binnen een wijk en ervoor zorgen dat bewoners elkaar ontmoeten. De wijk waar je woont, het inkomen dat je hebt of je opleidingsniveau mogen er nooit voor zorgen dat mensen achterop raken.”

Daarom stelt Ahraui enkele maatregelen voor die sporten en bewegen toegankelijker en laagdrempeliger maken in wijken die achterblijven. Zo moet de gemeente met commerciële sportscholen in de wijken in gesprek gaan over wat de mogelijkheden zijn om bewoners met een Ooievaarspas te laten fitnessen. Ook moet worden onderzocht wat de mogelijkheden en benodigdheden zijn om buurtsportcoaches dusdanig extra ondersteunen zodat zij beter en nog effectiever hun werk kunnen verrichten in hun buurten. Tenslotte moet er effectiever worden omgegaan met de schaarse buitenruimte in Haagse wijken. Bijvoorbeeld door openbare fitnesstoestellen te plaatsen op pleintjes en in parken, en door te onderzoeken of zogenaamde ‘blaashallen’ kunnen worden ingezet in de herfst en winter. “Wij praten al jaren over het uitbreiden en stimuleren van sportfaciliteiten in wijken als Laak, Transvaal en de Schilderswijk. Het is tijd voor actie,” sluit Ahraui af.  ​