Door op 17 februari 2017

Legoland: ja. Vage financiele constructies: nee!

Legoland komt naar Scheveningen. De kranten stonden er bol van, je kon het nieuws niet missen. De wethouders Revis en Klein hadden van de media echt werk gemaakt. Geweldig nieuws en natuurlijk mooi voor Den Haag als het zou lukken. Het kon niet op. Of toch wel? In hun enthousiasme waren de wethouders vergeten te vermelden dat er ook consequenties aan vast zitten. Consequenties die lang niet allemaal positief zijn.

Luister hier naar PvdA-raadslid Bülent Aydin over waarom de PvdA tegen stemde.

Het belangrijkste argument om tegen te stemmen was financieringsconstructie.De gemeente koopt  Vitalizee van een gokbaas, verbouwen dat met 16 miljoen aan gemeenschapsgeld en verkopen het terug aan dezelfde gokbaas. Zodat hij het kan verhuren aan Legoland. Natuurlijk met forse winsten voor de gokbaas. Er is niet helder geworden waarom deze constructie het meest gunstig is. Wel is duidelijk dat de gemeente zich volstrekt afhankelijk maakt van de medewerking van een aantal gok-imperia. Gevolgen; 16 miljoen belastinggeld investeren en voorfinancieren voor een private ontwikkeling. Dat hebben wij op deze schaal niet eerder gezien.

Als de gemeente voorfinanciert zou dat voor zaken moeten zijn die markt niet kan, bijvoorbeeld een fonds om de verduurzaming van woningen mogelijk te maken. Dit heeft een duidelijk maatschappelijk nut heeft: je helpt er mensen mee. Waarom dan wel een commercieel bedrijf subsidiëren?

Publieke middelen om een commercieel bedrijf ruimte te geven op Scheveningen? Vage financiële constructies? Plan presenteren en binnen 2 weken alles door de raad willen hebben. Het is niet onze stijl. Het lijkt erop dat het doel alle middelen heiligt.

Dit zit schots en scheef in elkaar. Het is houtje-touwtje en hocus-pocus bij elkaar. De PvdA maakt zich grote zorgen over deze constructie, ook zonder de optie Leyweg. Publieke middelen om een commercieel bedrijf ruimte te geven op Scheveningen en vage financiële constructies. Wij willen geen verantwoordelijkheid dragen voor dit besluit en kunnen dit niet met goed fatsoen uitleggen aan de Hagenaar, Hagenees en Scheveninger. De mensen wie dit aangaan. De mensen die dit betalen. Hoe graag we ook zien dat Legoland een mooie plek in onze stad krijgt. Het geld van de belastingbetaler is niet bedoeld om de portemonnee van casino-eigenaren nog verder te vullen.Daarom hebben wij tegen het voorstel gestemd. Wij willen niet met publiek geld gokken.