Maak Haagse winkels en horeca toegankelijk met gratis drempelplaten

26 maart 2021

De PvdA en GroenLinks willen Haagse winkels en horecagelegenheden toegankelijker maken door als gemeente actief gratis drempelplaten te verstrekken aan ondernemers. Nu zijn winkels, restaurants en kroegen vaak nog niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of rollator omdat ze de drempel niet over komen. Met een schuine oprijplaat wordt dit probleem verholpen.

Aanleiding voor het plan zijn goede voorbeelden uit andere steden, zoals Amsterdam, waar in één klap hele winkelstraten toegankelijker zijn gemaakt met gratis drempelplaten bij de deur vanuit de gemeente. PvdA raadslid Janneke Holman: “Winkeliers en horecaondernemers kunnen sinds kort bij de gemeente terecht voor subsidie om hun zaak toegankelijker te maken. Dat is goed nieuws, maar het zou een goede stap zijn als we actief drempelplaten aan ondernemers aanbieden. Dan heb je meteen een goede gespreksstarter om te kijken hoe de zaak nog verder toegankelijk gemaakt kan worden met hulp van de gemeente.”

De PvdA en GroenLinks dienden donderdag een motie in tijdens de raadsvergadering met dit plan. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.
Vorige week debatteerde de raad in de commissie over de plannen om de stad toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. GroenLinks raadslid Erlijn Wenink: “Ook een van de insprekers tijdens het debat wees hierop: hoe zoiets simpels als een drempelplaat een wereld van verschil kan maken voor iemand met een rolstoel. We hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking volop mee kunnen doen. Laten we dat dus ook waarmaken.”

Lees ook het artikel in de Telegraaf door Tanja Verkaik.