Maak vaart met realisatie islamitische begraafplaatsen

8 april 2021

Den Haag is een enorm diverse stad en daar mogen we trots op zijn! Veel verschillende nationaliteiten en veel verschillende religies. Daarom is het belangrijk dat wij in de stad ook de ruimte en kans geven zich volwaardig in de samenleving te kunnen nestelen. Ruimte om te wonen, te werken en gezinnen te stichten. Maar er moet ook ruimte zijn voor mindere tijden wanneer je afscheid moet nemen en naasten deze wereld verlaten. Dan willen velen niet anders dan hun rustdagen ook in de regio Den Haag te kunnen uitzitten, omdat dit thuis van ons allemaal is.

De islamitische gemeenschap in Nederland groeit en daarmee ook de wens om in eigen stad begraven te worden, en wel volgens de richtlijnen van de islam. Waar de eerste generaties Nederlanders met een niet-westerse afkomst er in het verleden vaak voor kozen om in het land van herkomst begraven te worden, neemt een sterke wens toe om hier in Nederland een laatste rustplek te kunnen vinden. Ook door de coronapandemie is de vraag naar islamitische begraafplaatsen enorm toegenomen. Immers, de repatriëring van overledenen is door reisverboden namelijk vaak stop gezet.

Moslims hebben nu nog onvoldoende mogelijkheden om in de regio begraven te worden.  Het stadsbestuur heeft gelukkig aangegeven de ontwikkeling van een islamitische begraafplaats een warm hart toe te dragen en te faciliteren. Daar is de fractie blij mee.
Samir: “Wel heb ik nog zorgen over het tempo waarin een islamitische begraafplaats gerealiseerd zal worden en in hoeverre wij ook echt voldoende doen om particuliere initiatieven vanuit de islamitische gemeenschap zelf te ondersteunen.”