Martijn Blogt: Honderd cadeaus voor Sintvoorieder1!

23 november 2018

Mag ik jullie allemaal ongelooflijk bedanken! Gisteren hebben Mikal en ik honderd cadeaus naar Den Haag FM gebracht voor kinderen in armoede. Dankzij jullie gulle giften. Omdat iedereen een geweldig Sinterklaasfeest verdient. Zie hier hoe Mikal en ik de cadeaus inpakken om naar Den Haag FM te brengen!

Pniëlkerk Duindorp, slopen en dan betaalbaar bouwen

Deze week spraken we in de gemeenteraad over de sloopplannen van de Pniëlkerk in Duindorp. Onze inzet is al een tijd: betaalbare woningen bouwen op die plek. En niet, zoals de projectontwikkelaar van plan is: alleen maar koop. We zijn een stapje verder. Er was uiteraard weer flinke tegenstand van de VVD, maar de wethouder toonde zich bereid dit te onderzoeken. De komende maanden gaan we acties voorbereiden om de stem van de Duindorpers goed te laten horen. Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen. Waar niet. Dus moeten we elke kans pakken om betaalbaar te bouwen, zeker ook hier.

Binckhorst, gaat het die mooi woonwijk worden?

Ik schreef er vorige week al over. Qua wonen zijn er prima afspraken voor de Binckhorst. Keiharde garanties op betaalbare huur en middeldure huur en koop. Maar voor het overige ben ik er niet gerust op. Nog steeds laat de gemeente veel los, gaat de markt strijden om het recht van de sterkste en ben ik als de dood dat veel waardevolle werkgelegenheid en initiatief verdwijnt. Volgende week is het afsluitende debat in de gemeenteraad. Den Haag Centraal publiceerde een reconstructie van het debat van vorige week, het laat mooi zien waar bij ons de pijn zit.

Sint en Piet in de stad

Wat voor Piet willen we? En mag je demonstreren rond de intocht? Deze discussie beheerste het nieuws in Den Haag, net als in veel andere steden. Al jaren zet de Haagse PvdA zich in voor roetveegpiet. Dat had effect toen drie jaar geleden alle basisscholen om gingen. Maar nu stagneert het dusdanig, dat andere steden ons voorbij streven. We moeten af van de slavernij symbolen en we zien hoe goed het in andere steden gaat wanneer we roetveegpiet de standaard laten zijn. Ondanks beloftes in Den Haag bleken veel pieten toch nog zwart bij onze intocht. Reden voor Mikal om schriftelijke vragen te stellen.

Ook over het recht op demonstratie. Want dat is en blijft een grondrecht. Natuurlijk mag er niemand in gevaar komen en laten we kinderen niet te veel belasten met de felle discussie. Maar opkomen voor je opinie is een hard recht. VVD en Groep de Mos-pleidooien voor een demonstratieverbod moeten we dus ook prullemanderen. Dat zou onze burgemeester ook best wat stelliger mogen doen. Zie hier ons standpunt.

Bidden in de Bethelkapel

Morgen in de namiddag ga ik iets ongebruikelijks doen. Dan zal ik voorgaan in de Bethelkapel in het kader van de actie voor de familie Hayarpi. Sinds 26 oktober is daar een permanente kerkdienst gaande. Een dienst met veel vragen. Wat als de rechter bepaalt dat iemand Nederland moet verlaten, maar kinderen zijn hier al geworteld? En is dit evident te wijten aan de overheid die veel te lang deed over de procedure? De PvdA steunt de actie van harte en is voor een ruimer kinderpardon. Met mijn bijdrage aan de permanente dienst hopen we dat duidelijkheid voor de familie en de vele anderen nu snel dichterbij komt. Klik hier voor meer informatie over de Bethelkapel.

Radio 1 over Eritrese statushouders en te roemen vrouwen

Mikal sprak vrijdag over de integratie van Eritrese statushouders op Radio 1 (luister hier de uitzending terug) en Janneke deed afgelopen maandag een pitch in de rubriek ‘De Optimist’ Welke vrouw verdient een standbeeld, als het beeld van Aletta er straks staat? Wat betreft de PvdA mogen er na Aletta nog velen volgen!

Klappen voor het personeel van de Bijenkorf

Ongetwijfeld zal vandaag het consumentisme iedereen in de greep houden. Want het is Black Friday. Ik begrijp niet zo goed waarom dit Amerikaanse fenomeen nu ook weer zo aanslaat. En wat betekent dit voor medewerkers, die nog een avond moeten opofferen. Vanavond om 21 uur klapt de fractie in de Bijenkorf voor de medewerkers die daar aan de slag zijn. Samen met FNV. Kom je ook?

Goed, ik ga me maar eens voorbereiden op mijn preek van morgen. Maar eerst nog even Black Friday benutten. Even een cadeautje zoeken voor mijn deze week geboren nichtje ;-).

Ik wens je een heel fijn weekend!

Martijn