Martijn Blogt: Aan de slag tegen armoede en voor betaalbaar wonen

28 september 2018

Houten tafeltje met kranten voor me. Rechts uit het raam zicht op de nieuwe waterspeeltuin. Marja en Leo zijn druk bezig broodjes en sapjes klaar te maken voor levering van vandaag. Mijn vroege vrijdagochtend bij Kobus in Molenwijk. Het restaurantje tussen Molenwijk met uitzicht op Vliet en Binckhorst. Zometeen samen met de SP en wethouder Revis (VVD) op pad om de woningen aan de Trekweg opnieuw te schouwen. Maar eerst even mijn blog tikken: veel gebeurd deze week.

Migratiemuseum geopend en seizoensstart Haagse PvdA.

Afgelopen zaterdag was ik bij de voorlopige opening van het migratiemuseum. Het museum dat gelijk weer dicht moet, omdat het nieuwe stadsbestuur geen heil ziet in het vieren van onze gezamenlijke migratiegeschiedenis. Blij te zien dat de initiatiefnemers zich er niets van aantrekken. Ze zitten in het pand aan de Hoge Zand en gaan hun uiterste best doen de komende maanden zelf financiering voor elkaar te krijgen. Met of zonder gemeente. Maar wrang is het wel. Mooie tentoonstelling trouwens al: over de migratiegeschiedenis van Indische Nederlanders. Dit museum gaat een doorslaand succes worden. Niet rechtsom? Dan linksom.

En op de seizoensopening van onze club later die dag waren er mooie bijdragen van kandidaat lijsttrekkers Paul Tang (Europees Parlement) en Mei Li Vos (Eerste Kamer), en Elemam Musa. Elemam is al jaren stadsboer en oprichter van de Haagse stadswijngaard, waarmee hij druk doende is met stadsverbouwd groente en fruit. Fijn om tussen te wonen en te leven, en bovendien: milieuvriendelijk want er is geen transport nodig en een mooie vorm van werkgelegenheid. Lees dit artikel in de Posthoorn voor meer informatie over Elemam.

Betaalbaar bouwen aan het Westhovenplein in Moerwijk?

Andrea bond de strijd aan voor meer betaalbare ouderenwoningen in Moerwijk. In plannen voor de herinrichting van het Westhovenplein bleek plots een mooi groepswonenproject geschrapt en bleek woningcorporatie Arcade bijna uitsluitend dure sociale woningen te willen realiseren. Prima voor wethouder Revis, want de wijk moet ‘mengen’ (lees: college heeft liever dure huur). Minder fijn voor ouderen in de buurt die graag in de eigen wijk willen blijven en nu soms maar 300 euro huur betalen. De bewoners staan zodadelijk met lege handen. Andrea gaat via een motie proberen wat te regelen voor deze mensen. Lees hier meer.

Trambestuurders hebben recht op fatsoenlijk werk

Janneke neemt het op voor de tram- en busbestuurders met flexcontracten, en daardoor geen zekerheid en nauwelijks vakantiedagen. De gemeente kan als grootaandeelhouder van HTM zich natuurlijk bemoeien met de arbeidsvoorwaarden en Janneke heeft de wethouder gevraagd de HTM-directie aan te spreken. Check hier de tweet van Janneke.

Schulden in Bouwlust en Vrederust

Wederom gingen alarmbellen af. Over de opstapeling van armoedeproblemen in Bouwlust en Vrederust,  waar 85 procent van de huishoudens kampt met schulden en betalingsachterstanden. Een stad als Den Haag onwaardig. Samir sprong er bovenop, en hij sprong op de fiets.  Om bij de voedselbank te spreken over de achtergrond van de problemen. We hebben het college om actie gevraagd. Groep de Mos wil een meldpunt. Wij willen actie: ga de deuren langs, raak met mensen in gesprek. En daar heb je ogen en oren voor nodig: vrijwilligers en professionals. Oh ja, die worden alleen wegbezuinigd door het college: wijkaanpak en welzijnswerk krijgen het zwaar te verduren. Hier gaan we tegen knokken!

Huizen als beleggingsobject

Voor de zomer werd bekend dat 20 procent van de verkochte woningen in de stad naar beleggers gaan. Te veel en  heel verontrustend. Gisteren liet de raad zich op mijn initiatief bijpraten over het fenomeen ‘buy to let’: kopen om te verhuren. De problemen lijken nog groter dan gedacht, en dit is slecht voor de prijsontwikkeling en voor de leefbaarheid van wijken en buurten. Het stadsbestuur moet dus aan de slag, want er zijn duidelijk maatregelen te verzinnen, zeker tegen malafide huiseigenaren. Wil je meer weten? Kijk hier de werkbespreking terug.

Schoolmaatschappelijkwerk, niet op school?

Dat leek ons toch niet de bedoeling: het schoolmaatschappelijk werk niet op school? Als je kind hulp nodig heeft, of ouders advies, dan zou het zo moeten zijn dat je even bij het maatschappelijk werk op school kan binnenlopen. Even kletsen. Laagdrempelig, niet gelijk een hele zorgintake, maar gewoon op je eigen school, met vertrouwde mensen. Wij kregen het signaal dat het schoolmaatschappelijk werk wordt gecentraliseerd door bezuinigingen. Dat mag niet gebeuren! Mikal stelde schriftelijke vragen en gaat ermee aan de slag.

Verder nog en dit weekend

Deze week spraken we verder nog over Legoland (DHC), stelde ik een debat voor over Duindorp om daar betaalbare woningen te krijgen op het terrein van de Pniëlkerk en vroegen we met GroenLinks een debat aan over de subsidie van 1,2 miljoen van Den Haag aan een Amerikaanse Lobby gigant. En Samir stelde voor te strijden om Den Haag volgend jaar te kronen tot sportgemeente van Nederland. Lees hier meer.

Morgen ga ik met Chantal naar Bezuidenhout West en is natuurlijk ‘s avonds onze Water en Vuurloop. Hieronder vind je meer info. En dan zondag uitpuffen tussen de familie. Want dan vieren we de vijfde verjaardag van mijn zoontje. Zin in!

Ik wens je een prachtig weekend!

Martijn