Martijn Blogt: Over Bronovo en demonstraties

8 februari 2019

Het was weer een drukke, maar vooral leuke week. Natuurlijk speelde er belangrijke onderwerpen in de Haagse politiek, maar de fractie is ook veel de stad in geweest. Janneke sloot aan bij de klimaatdemonstratie, Mikal was op de Vatelschool te vinden bij een debat en zelf bezocht ik de mooie voetbalclub VUC.

Zeker zijn van goede wijkzorg als het Bronovoziekenhuis de deuren sluit.

Janneke had een druk weekje. Opnieuw werd in de Haagse raad gesproken over het Bronovo ziekenhuis. De schrik zat er goed in onder wijkbewoners, het bericht ‘overkwam’ de buurt. Behoud van het ziekenhuis op deze plek is niet realistisch – en de gemeente Den Haag kan dit besluit ook niet terugdraaien. Maar behoud van goede zorgfuncties dichtbij is wel degelijk een belangrijke inzet voor ons.

Janneke zette zich de afgelopen weken keihard in: voor een wijkziekenhuis of goede eerste lijnsvoorziening. En voor alles wat nodig is om het mensen in en rond Benoordenhout gemakkelijk te maken toch de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Laat verloskundigen bijvoorbeeld over de busbaan rijden als dat tijd bespaart! Iedereen moet zeker kunnen zijn van goede zorg dichtbij. Lees hier haar inzet in het debat deze week.

Demonstratieweekje

Dan was het natuurlijk de week van de scholierendemonstratie voor het klimaat. Prachtig om zoveel jongeren te zien die lef en moed tonen om op te staan. Voor een schone planeet. Voor klimaatbeleid waarmee Nederland in plaats van achter loopt, voorop gaat lopen. Grote klasse en daarom alle waardering van de Haagse PvdA voor deze moedige en strijdbare jongeren. Janneke was er bij. Voelde toch een beetje als spijbelen 😉

Een andere demonstratie zit er aan te komen: die van het politiepersoneel voor een beter pensioen. Vandaag heeft een rechtszaak aangediend om die doorgang te laten vinden. Het leek er op dat burgemeester Krikke belemmeringen op wilde leggen. Met de SP vroeg ik het college dat niet te doen. Van openbare orde risico’s lijkt me bij een politiedemonstratie immers geen enkele sprake! Gelukkig werd bekend dat de demonstratie toch door mocht gaan. Goed nieuws, want demonstreren is een groot goed, bij uitstek in de stad Den Haag. Lees hier meer.

Paspoort en rijbewijs, dichtbij kunnen halen

Vorige week in debat, deze week nog veel in het nieuws: de Haagse PvdA vindt dat niet onnodig bezuinigd moet worden op de stadsdeelkantoren. Het is juist superhandig dat je in elk stadsdeel terecht kan voor een paspoort, rijbewijs, of andere gemeentelijke diensten. En denk aan ouderen die minder goed ter been zijn, of laaggeletterden die niet zo gemakkelijk een weg weten te vinden binnen de digitale dienstverlening.

Wij leggen ons niet neer bij de afbouw van deze belangrijke diensten op de zes stadsdeelkantoren en komen er komende week voor in actie in de gemeenteraad. Zie hier een debat dat ik erover voerde met Frans de Graaf van de VVD en een reportage die Den Haag FM uitzond.

De fietsenstalling aan het Koningin Julianaplein, wanneer gaan we open?

Dat is de vraag. En nog steeds. Net als bij het Cultuurcomplex dat in aanbouw is, koos het stadsbestuur voor een publiek-private samenwerking. En ook hier heeft de gemeente flinke steken laten vallen. De stalling wordt fors duurder en de gemeente Den Haag is zo geen stevige onderhandelingspartner van de bouwers. Langer wachten op de stalling en een forse meerprijs zijn het gevolg. Deze week debatteerden we erover in gemeenteraad. Het AD deed verslag.

De fractie in de stad

Veel te doen. Naar aanleiding van de wandeling van Samir stelden we raadsvragen over de stoepen en verlichting in Bouwlust. Mikal deed mee aan het debat op de Vatelschool in Mariahoeve. Martijn bracht een bezoek aan voetbalclub VUC, sprak er over de mooie historie en het belang van vrijwilligerswerk. Lees hier meer.

Dit weekend gaat Andrea op pad bij de Atlantik Wall en voert Janneke met partijgenoten campagne aan de Weimarstraat: voor een veiligere straat en aanpak van ondermijnende criminaliteit. Zondag zijn Martijn en Mikal te vinden in de Grote Kerk waar de bedankdienst is voor alle mensen die zich hebben ingezet voor het kinderpardon en is er een bijeenkomst met partijgenoten in Laak met Willem Minderhout. Kortom een leuk weekend voor de boeg. Wie weet komen we elkaar tegen!

Je eerste kans: vanmiddag al bij de drie wekelijkse ‘Praat met de Raad’. Vanaf 17 uur op ons mooie partijkantoor aan de Stationsweg. Discussieer mee en kom langs!

Met rode groet,

Martijn