Martijn Blogt: Een geweldige opbrengst voor Sintvoorieder1!

22 november 2019

De Sint is alweer bijna een week in onze stad! En terwijl het voor de Haagse kinderen aftellen is geblazen tot pakjesavond, stond afgelopen week in het teken van de geweldige actie Sintvoorieder1 van Den Haag FM. Tijdens deze actie werden cadeaus ingezameld voor kinderen in armoede, die lang niet altijd zeker zijn van een mooi cadeau. Uiteraard deed de Haagse PvdA ook mee, want ieder kind verdient een leuk cadeau.

Samen met de leden heeft de fractie afgelopen week een totaal aan 67 ingezameld en 187,50 euro opgehaald, en gisteren brachten we die langs bij de studio van Den Haag FM. Een geweldige score! Veel dank aan iedereen die speelgoed heeft gedoneerd! En Janneke en Mikal mochten ook nog even wat zeggen op de radio. Luister het hier terug (vanaf minuut 07:40).

 

 

 

 

 

 

 

Positief advies voor de komst van een slavernijmonument

Afgelopen woensdag kwam de onafhankelijke adviescommissie Slavernijmonument met een duidelijk advies: er moet in Den Haag een slavernijmonument en een jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij komen, gecombineerd met cultureel programma en lesprogramma voor alle Haagse scholieren. Mikal strijdt al geruime tijd voor de komst van een slavernijmonument en een jaarlijkse herdenking, maar in het verleden hield het stadsbestuur koppig vol dat er geen draagvlak zou zijn onder de Haagse bevolking. Maar niets is minder waar: na een motie van Mikal en haar GroenLinks collega Serpil Ates, bevestigt de adviescommissie dat er wel degelijk een breed draagvlak is. Het is nu aan het stadsbestuur om aan de slag te gaan met dit advies. We gaan het uiteraard volgen, maar voor nu zijn we enorm blij met dit bericht! Lees er meer over op Omroep West.

Sociale huurwoningen in de uitverkoop

Een vervelende ontdekking. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat in de afgelopen jaren honderden Haagse huurwoningen van woningcorporaties, boven de liberalisatiegrens zijn uitgekomen. Dat houdt in dat deze woningen boven de huurgrens van 720 euro per maand worden verhuurd en dat ze in de praktijk onbetaalbaar worden voor mensen met een modaal of een laag inkomen. In wijken als Kijkduin, Wateringseveld en Leidschenveen is het zelfs 50 procent van de sociale huurwoningen. Het is compleet doorgeschoten. Het stadsbestuur moet met woningcorporaties in gesprek om maatregelen te nemen en ook moet er een noodknoop voor huurverhoging komen. Ik sprak erover met Omroep West.

Janneke over de opvang van daklozen in Den Haag

Deze week verscheen in het Centrum voor Lokaal Bestuur een artikel over het stijgende aantal dak- en thuislozen. Samen met onder andere Henk Nijboer vertelt Janneke hierin over goede opvang en begeleiding van daklozen, wat de rol is van de gemeente en over hoe waardevol het Straat Consulaat is. Lees het artikel hier.

Mikal maakt haar opwachting bij Spuigasten

Afgelopen dinsdag ging bij Spuigasten Mikal in discussie met Karen Gerbrands van de PVV over de Sinterklaasintocht en de aanval op Kick Out Zwarte Piet en hun recht om te demonstreren. Voor Mikal is het duidelijk: het is hoogtijd dat Den Haag definitief afscheid neemt van Zwarte Piet. En door haar motie gaat dat vanaf volgend jaar ook gebeuren. Ook maakte ze zich natuurlijk sterk voor het recht van demonstreren van KOZP. Lees hier meer!

 

 

 

 

Blijft de Theresiakerk toch staan?

Veel bewoners uit Rustenburg Oostbroek kwamen inspreken. Voor hun mooie Theresiakerk. Het stadsbestuur wil de kerk afbreken om plaats te maken voor een supermarkt en een paar woningen, de bewoners willen het gebouw het liefst behouden. Onder druk van onze en vele andere partijen kregen ze een half jaar om serieuze alternatieven te bedenken. Die kwamen er. Maar opnieuw zegt het stadsbestuur nee. Een meerderheid in de raad is het hier niet mee eens. Mikal debatteerde erover in de raad. Lees hier meer.

Sint-intocht & racisme

Afgelopen zaterdag namen Janneke en ik een kijkje bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Terwijl een week eerder een stel hooligans – zoals burgemeester Remkes het verwoorde – een aanslag pleegde op een bijeenkomst van KOZP, ging het er op de Koekamp heel rustig aan toe. Zo belangrijk dat ieder het recht heeft om te demonstreren. Met onze aangenomen motie, zou er volgend jaar geen discussie meer hoeven zijn: de pieten bij de intocht zullen in Den Haag dan ook roetvegen hebben en geen racistische kenmerken.

 

 

 

 

Zo, bijna weekend. Twee kinderfeestjes en veel cultuur en sport voor de boeg, zin in. Ik wens ook jou een heel fijn weekend toe!

Met rode groet,

Martijn