Martijn Blogt: Een ijskoude winterweek

25 januari 2019

Glibberen deze week, met een laagje sneeuw dat onmiddellijk tot een ijslaag omvormde. Maar complimenten voor alle inzet om de Haagse straten sneeuw- en ijsvrij te krijgen. Een hoop werk, maar zo onmisbaar. Maakte in elk geval dat ik gerust op mijn rode fietsje door de stad kon in deze winterweek.

Mikal leest voor & zet zich in voor verlagen ouderbijdrage basisonderwijs

Woensdag was het Nationale Voorleesontbijt. Mikal las voor in Buurthuis Mandelaplein aan de allerkleinsten. En ondertussen maakte ze zich hard voor het verlagen van de vrijwillige ouderbijdrage. Want als iets verschillen in de hand werkt, is het wel dat scholen torenhoge ouderbijdragen vragen, die voor veel ouders niet op te hoesten zijn. Tot onze verbazing stemden D66 en GroenLinks tegen een motie van de PvdA. Maar er is hoop. Wethouder Bruines is alle ouderbijdragen op een rij aan het zetten, en mede dankzij onze Kirsten van den Hul komt er binnenkort ook landelijke regelgeving. En dat moet, want ieder kind verdient goed onderwijs. 

Schadevergoeding na vreugdevuur? Helaas.

Ik had graag gezien dat de gemeente Den Haag getroffenen in Scheveningen tegemoet was gekomen. Na de vuurzee die veel schade aanrichtte, pleitte ik ervoor niet alleen ruimhartig te zijn met hulp en het opruimen. Ook zou het stadsbestuur wat mij betreft de schadevergoeding moeten voorschieten die de verzekeraars van bewoners niet dekken. Daarover komt nu een aansprakelijkheidsstrijd. Daarvan moeten mensen niet de dupe worden.

Lees er hier meer over en luister hier een interview met Radio West na (vanaf minuut 14.00).

Convenanten, vergunningen? Waar zijn ze?

In de Haagse raad gisteren nog een staartje van het debat over het vreugdevuur. Waarom? Maandag stuurde na aandringen van verschillende partijen, de burgemeester de afspraken naar de raad die de afgelopen jaren golden voor het vreugdevuur. Het bleek te gaan om een convenant uit 2016/2017 tussen gemeente en de organisatie van het vreugdevuur. Maar waar zijn de afspraken over dit jaar? Die vraag bleef ook na een stekelig debat onbeantwoord. De komende weken zal het hier verder over gaan. Kijk hier een verslag van Omroep West terug.

PvdA-congres

Natuurlijk was de Haagse PvdA in grote getale aanwezig op het landelijk PvdA congres. Met mooie speeches van Frans Timmermans en Lodewijk Asscher (kijk ze hier terug!). Met interessante workshops en een geweldige opkomst. En natuurlijk ook veel gezelligheid. In de photobooth liet de fractie zich even vastleggen in de Brabantse sferen!

Aftakeling van de Weimarstraat?

In de Haagse Weimarstraat gaat het prima of de Weimarstraat glijdt af. Het is maar van welke kant je het bekijkt en wie je het vraagt. Maar de bewoners aan de kant van de Beeklaan zijn zeer bezorgd. Een toename van criminaliteit, huisjesmelkerij doet de wijk huiveren. Met verschillende andere partijen vroeg Janneke om actie van het stadbestuur. 

Weekje Molenwijk: bewonersorganisatie én De Ketel

Woensdagavond bracht ik met Willem Minderhout een bezoekje aan de bewonersorganisatie LaakNoord in Molenwijk. We spraken over de staat van de huizen, over de rustig verlopen jaarwisseling mede dankzij de politiekids, het werk van wijkmanager en wijkagent, en over de veranderingen die er aan komen: de vernieuwing van het wijkpark (nog in gang gezet door de PvdA!), de enorme ontwikkeling van de Binckhorst, etc. Over dat laatste: daar moet echt nog meer aandacht komen voor de verbinding met Molenwijk. Wat zou het goed zijn als Molenwijk profiteert van de investeringen in de Binckhorst. Dat kan echt beter!

En met Hart voor Den Haag en GroenLinks vroeg ik aandacht voor De Ketel. Waar voorheen Coöperatief Eigenwijzer zat, zijn nu veel lege ruimtes. Doodzonde als het pand door de gemeente wordt verkocht. Maar er zijn plannen! Duurzaam Den Haag wil met bewoners werken aan verduurzaming, bewonersgroepen willen er ook graag gebruik van maken. Wat zou het mooi zijn als het stadsbestuur dat mogelijk maakt. Wij maken ons er hard voor. 

Volgende week meer. Dan ook campagnenieuws, want langzaamaan gaat de campagne voor de Staten- en Waterschapsverkiezingen van start. In elk geval zal de PvdA-fractie volgende week zaterdag Escamp in trekken, voor een actie op het gebied van wonen. Volgende week meer.

Geniet van je weekend en het restantje sneeuw!

Martijn