Martijn Blogt: Een indrukwekkende Dag van de Arbeid

3 mei 2019

Geweld in het zwembad. De Dag van de Arbeid. De Nacht van de Arbeid. Oprukkende vakantieverhuur in de stad. Een wachtlijst voor daklozenopvang? Lees hier mijn blog van deze week!

De Dag van de Arbeid!

Siberische temperaturen in mei. Heb ik net die winterjas opgeborgen, krijg je dit. Maar koud was onze 1 mei bijeenkomst woensdag allerminst. Strijdbare toespraken, de energie van de jongeren van Youth For Climate, de socialistische liederen, waaronder natuurlijk de Internationale. Een warm bad, daar aan de voeten van Troelstra. Kijk hier een reportage terug die Omroep West maakte van de Haagse (en Goudse) 1 mei viering. En lees hier mijn 1-mei speech terug. Over de toenemende ongelijkheid als het gaat om betaalbare woningen en je kans om mee te komen. Genoeg aanleiding voor een gebalde linkervuist!

Airbnb: wordt vakantieverhuur belangrijker dan betaalbaar wonen?

Ongeveer 1.000 huizen worden onttrokken voor vakantieverhuur via airbnb. Niet voor een paar dagen per jaar, maar altijd. Niet goed, want het zorgt voor hogere huizenprijzen en het zorgt ervoor dat mensen nog langer op een betaalbaar huis moeten wachten. Ik roep het stadsbestuur op grenzen te stellen aan dit fenomeen. Lees hier wat het AD erover schreef.

Geweld in het zwembad, hoe is het mogelijk!

Vijfjongens verstierden een avondje zwemmen van vele badgasten in Ypenburg. Een massale vechtpartij brak uit in het Hofbad. Personeel werd bedreigd. Ontoelaatbaar. En het roept weer de vraag op hoe we de veiligheid kunnen waarborgen van badgasten. Met poortjes is het niet gelukt, blijkt hier maar. Samir heeft aandacht voor de zaak gevraagd: Den Haag FM interviewde Samir, net als Omroep West.

Nacht van de Arbeid

Aan de Dag van de Arbeid ging een nacht vooraf. Met Kati Piri en Paulien, gingen Mikal en Andrea op stap om Haagse werkers in de nacht in het zonnetje te zetten. Ze spraken onder meer met onze nachtburgemeester, en bij Woodstock de opvang van verslaafde ouderen aan de Om en Bij. 

Dakloosheid. Na de Zilverstraatopvang, een wachtlijst?

Een sporthal met hutjemutje dakloze mensen. De opvang aan de Zilverstraat, op het industrieterrein Kerketuinen, is uit nood geboren. Omdat er steeds meer dakloze mensen zijn, was er in de opvangvoorzieningen onvoldoende plek. Dankzij jarenlange inzet van de PvdA is nu eindelijk het aantal ‘gewone’ opvangplekken uitgebreid, waardoor de Zilverstraat locatie dicht kan. Ik sliep er een keer, mensonterend. Maar wat schetst onze verbazing. Ingewijden vertellen dat er mogelijk nog altijd een tekort is en mensen mogelijk op een wachtlijst komen! Kan echt niet. Janneke heeft het stadsbestuur om opheldering gevraagd. Lees hier meer.

Den Haag Zuid-West, schouders eronder!

Samen met onze partijgenoot John van Leeuwen ging ik op pad in Bouwlust een paar weken terug. Het AD maakte er een verslag van. We spraken over de noodzaak van woningvernieuwing, het bijbouwen van betere, maar zeker ook betaalbare huizen. En misschien wel de grootste uitdaging? Hoe houden we de wijk bij elkaar: dat mensen mee kunnen denken in de plannen die er komen, ook echt mee kunnen doen als mensen zonder baan zitten, eenzaamheid wordt aangepakt, mensen uit schulden kunnen komen. Wat doet het stadsbestuur daar aan? Lees hier het volledige artikel.

Pesten op de werkvloer van de gemeente?

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat het aantal intimidatie- en pestincidenten het afgelopen jaren is verdubbeld op de werkvloer. Hoe kan dat? En is er voldoende aandacht voor? Dat willen we graag weten. 

Zoektocht naar informatie over de eerste vrouwelijke raadsleden

Janneke is met Erlijn van GroenLinks begonnen met een zoektocht naar de twee eerste vrouwelijke raadsleden: Geerdina Bleumink-Louwman van de SDAP en Johanna Wolda–van der Puil van de Communistische Partij Holland. Een mooi initiatief, zeker nu het honderd jaar geleden is dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd! Janneke sprak met Den Haag FM erover. Luister het hier terug!

PvdA in de stad

Zondag waren Chantal, Samir en ondergetekende in Moerwijk. Om pizza te eten met bewoners uit de wijk, in de Marcuskerk. 

Samir en ik bezochten gisteren voetbalclub Laakkwartier om onder meer te horen over het ontbijtproject. Op zaterdagochtend krijgen de spelertjes ontbijt op de club. Waarom? Omdat drie van de vijf jongens en meiden anders niet gegeten heeft voor de wedstrijd begint. Schrijnend. Maar wat fantastisch dat Laak dat heeft opgepakt.

Morgen is de fractie bij twee 4-mei herdenkingen. Martijn bezoekt de herdenking bij het homomonument, Mikal zal bij de herdenking in Spoorwijk zijn. Belangrijk dat we overal in de stad blijven herdenken. Sluit ergens aan als je kan morgen.

Tot slot wens ik je natuurlijk een fijn weekend. Misschien zien we je op het bevrijdingsfestival op het Malieveld, de PvdA is er in elk geval!

Met rode groet,

Martijn