Martijn Blogt: Een indrukwekkende klimaatstaking

28 september 2019

What do want? Climate justice!

When do we want it? Now!

Het resoneert nog lang in de oren. Een heuse klimaatweek deze week, op straat en in de Haagse politiek. Gisteren liepen Janneke en ik met veel andere partijgenoten mee in de Klimaatstaking. Indrukwekkend, met zoveel gelijkgestemden in een vrolijke en strijdbare demonstratie. Zie hier een impressie.

Statiegeld op blikjes

Janneke kwam deze week met een voorstel om te gaan experimenteren met statiegeld op blikjes. In Brussel hebben ze er heel handige automaten voor. Lees hier het item dat Den Haag FM er over maakte en bekijk hier het filmpje dat Janneke maakte.

Stikstof bedreigt woningbouw

De uitstoot van stikstof als gevolg van woningbouw, legt de bouw in Nederland en in Den Haag stil. Maar er zijn gemakkelijke oplossingen. De stikstofuitstoot kan onder meer gemakkelijk gecompenseerd worden met snelle maatregelen om de maximumsnelheid te verlagen op toegangswegen en de milieuzone versneld in te voeren. Ik sprak erover met het AD.

Lerarentekort, Den Haag mag niet op de handen gaan zitten!

Mikal sprong op de bres voor het bestrijden van het lerarentekort. Want de nood is hoog, met een tekort van 197 leraren in basis- en voortgezet onderwijs. De wethouder zinspeelt op het verkorten van lestijden over verlaten van de leeftijd waarop kids naar school gaan. Maar dat mag niet gebeuren! Investeer, ook als stad, in meer personeel en betere arbeidsomstandigheden, zeggen wij. Bekijk hier het tv-item waarin Mikal onze oproep verwoordt.

Krijgt Mandela een betere plek?

Yes. Ons pleidooi om het prachtige beeld van Nelson Mandela ter verplaatsen naar het Vredespaleis of een andere mooie plek, kreeg bijval van het stadsbestuur. Er gaat nu onderzoek plaatsvinden. Weet jij een nog mooiere plek? Laat het ons weten! 

Park Sorghvliet moet gratis

Een prachtig parkje, met prachtige planten en dieren. Dat moet toch toegankelijk zijn voor iedereen! Als je een dagje komt, er gewoon voorbij loopt, of je portemonnee je er van weerhoudt. Er zijn partijen die er anders over denken. Maar een eerst stap is een vrije toegang voor Ooievaarspashouders. We gaan er mee verder. Lees hier meer.

Arbeidsmigranten in Nederland

In 2005 woonden er 1.700 arbeidsmigranten in Den Haag. Inmiddels zijn dat er ruim 22.000. Daar komt nog een aantal niet geregistreerden bij, mogelijk een even zo grote groep. Dat is nogal wat. Want, zo bleek ook maar weer uit de werkbespreking afgelopen donderdag, voor veel migranten is de huisvesting niet op orde en ligt uitbuiting op de loer. Steeds dezelfde wijken plukken daar de vruchten van, want waar woningen particulier en goedkoop zijn, slaan huisjesmelkers hun slag. Met een vloed aan informatie en inzichten van deskundigen gaan we ons hier politiek over buigen de komende tijd. Belangrijk dat het onderwerp veel hoger op de agenda komt. Bekijk hier de werkbespreking terug.

Steeds kouder en steeds groter tekort aan slaapplaatsen daklozen

Alarmerende berichten over de toename van het aantal daklozen in Den Haag. We kennen de toename. We weten dat er extra geld is en extra plekken zijn. Maar het is niet genoeg. Janneke debatteerde er over en stelde het tekort aan de orde. 

Vreugdevuren, rapport Onderzoeksraad in aantocht

De komende weken verschijnt het onderzoeksrapport over de bijnaramp rond de jaarwisseling met de vreugdevuren in Scheveningen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Inmiddels al tal van analyses in de kranten, zoals vorige en deze week in het AD. Lees ‘m hier. Twee ontluisterende conclusies alvast: er leek niemand bewust een besluit genomen te hebben over het al dan niet ontsteken van het vuur; en met de schadeafhandeling loopt het niet goed. Ongetwijfeld komt dit onderwerp terug in de de debatten de komende tijd.

In de trein naar Utrecht voor een bespreking met collega-fractievoorzitters uit het hele land, scheer ik nu in de trein door het Groene Hart. Een zeventiende-eeuwse schilder wist wel raad met deze prachtige dreigende wolkenluchten tegen een zompig landschap. Het is herfst.

Ik wens je een heel fijn weekend!

Met rode groet,

Martijn