Martijn Blogt: Een week vol mooie nieuwjaarsrecepties

13 januari 2019

Zo, het nieuwe jaar is nu echt afgetrapt. Een heel goed bezochte PvdA-nieuwjaarsbijeenkomst in de Prael, overal in de stad wijkorganisaties die met mooie ambities en vol energie het nieuwe jaar gaan beginnen. Gaat mooi worden!

Onafhankelijk onderzoek naar vuurdrama Scheveningen

Tevreden ben ik dat het stadsbestuur uiteindelijk besloot een onafhankelijk onderzoek te gaan instellen naar de vuurontwikkeling in Scheveningen. Ik pleitte er gelijk op 1 januari voor, maar er moest nog heel wat water door de Vliet voordat het stadsbestuur zover was. Zo belangrijk dat een gerenommeerd instituut kijkt naar wat er is gebeurd en welke lessen getrokken kunnen worden! Want een ding is zeker: dit mag nooit meer gebeuren.

Volgende week spreken we er over in de gemeenteraad. Wij zullen de vragen stellen die we hebben over het vuur, over de handhaving, het optreden van alle hulpdiensten en vooral ook over hoe de schade zo spoedig mogelijk verhaald en hersteld kan worden. Ik sprak erover met Den Haag FM, luister het hier terug.

De ouderbijdrage vergroot verschillen op Haagse scholen

Mikal heeft opnieuw de handschoen opgepakt. Nergens groeien de verschillen in onderwijskansen zo hard als in Den Haag. Een belangrijke factor: de vrijwillige ouderbijdrage. Ouders met minder geld sturen hun kinderen niet gemakkelijk naar een school met een hoge ouderbijdrage, hebben geen zin in de discussie, of schamen zich. Zeer ongewenst als je staat voor gelijke kansen en vrije schoolkeuze. Daar moet dus wat aan gebeuren, maar D66 wil niet. We beraden ons nu op eigen voorstellen. Lees er hier meer over.

Tijd van nieuwjaarsrecepties overal, de wijk in!

De fractie was bij veel nieuwjaarsbijeenkomsten in de stad. Samir zag hoe bijvoorbeeld Rabia El Yalte een stadsspeld kreeg in een afgeladen Vaillant Theater. Dubbel en dwars verdiend voor haar inzet voor fatsoenlijke woningen in de Schilderswijk en voor bewonersorganisatie de Paraplu. Ik was bij bijeenkomsten in Rustenburg Oostbroek, Laak Centraal en Molenwijk. Goede gesprekken, inspirerende speeches van de voorzitters van de wijkberaden, bewonersorganisaties. Zo’n kracht!

En natuurlijk een heel gezellig, drukbezochte Haagse nieuwjaarsreceptie. Met Agnes Jongerius over de Europese verkiezingen, de rechten van vrachtwagenchauffeurs en haar strijd voor goed loon in heel Europa. Inspirerende woorden van onze afdelingsvoorzitter Paulien van der Hoeven. Zelf ook nog een paar woorden mogen spreken. Veel zin in het komende politieke jaar. Ik reken er op dat het een mooi jaar voor de sociaal-democratie gaat worden! 

Hoogbouw rond de stations, wie is er straks in de wolken?

De Haagse PvdA heeft de plannen om 10.000 woningen rond de stations te bouwen met gemengde gevoelens ontvangen. Worden de woningen wel betaalbaar? Wat doet het met de leefbaarheid? Hoe zorgen we voor voldoende voorzieningen? Lees hier onze eerste reactie.

Betaalbare woningen in Duindorp: PvdA inventariseerde de woonwensen

Gisteren was er een grote ploeg PvdA-ers in Duindorp om met bewoners over hun woonwensen te praten. De nood is hoog en elk woningbouwproject telt. Wij gaan proberen betaalbare woningen te krijgen op de plek waar nu de Pniëlkerk staat. Lees hier een verslag van De Scheveninger! 

Nashville en veel Haagse sympathisanten

Een aantal zeer conservatieve predikanten, ja ook in Den Haag, maar ook de partijleider van de Haagse Partij voor de Eenheid met conservatieve moslim signatuur, scharen zich achter de Nashville verklaring.

Janneke liet, koud terug van de opruimoperatie op Schiermonnikoog waar ze aan deelnam, van zich horen: hoe is het mogelijk om de LHBT+ groep zo weg te zetten. Als minderwaardig. Gelukkig is er een enorme tegenbeweging op gang gekomen, ook in Haagse kerken. De regenboogvlag ging uit op het stadhuis en de HTM rijdt met vlaggetjes rond. Een ding is zeker: je moet kunnen zijn wie je bent in onze stad.

Spannende politieke week komt er aan:

Een spannende week volgt: we spreken onder meer over het vuur in Scheveningen (woensdagmiddag) en over de woonagenda van het college. Vind je het leuk om een vergadering te komen bijwonen in de Haagse raad? Stuur een mailtje naar pvda@denhaag.nl. Je bent van harte welkom!

Zaterdag ons partijcongres in Den Bosch. Komt vast nog wat informatie over de komende week. Alle Haagse partijleden zijn natuurlijk van harte welkom om mee te gaan.

Hoewel het weer druilerig is, wens ik je nog een hele fijne zondag toe!

Met rode groet,

Martijn