Martijn blogt: Hoge huren

Door Martijn Balster op 7 februari 2025

2500 euro per maand voor een woning in Transvaal, of Laak? Exorbitante huurprijzen die gevraagd worden voor een huis dat in het verleden behoorde tot de betaalbare koopsector. Een huis dat bereikbaar was voor een starter of iemand met een middeninkomen. Het is de afgelopen jaren schering en inslag.

Den Haag heeft veel particuliere woningen. Geen wonder dat toen Stef Blok afkondigde dat de woningmarkt kon worden opengegooid voor beleggers en investeerders, er een run ontstond op het opkopen van betaalbare koopwoningen. Als appeltje voor de dorst voor het pensioen, of als belegging voor investeerders. Het kon, het was fiscaal buitengewoon aantrekkelijk en er waren nauwelijks spelregels om te controleren op nette huurprijzen en fatsoenlijke woonomstandigheden. Het beleggersbelang boven dat van huurders met een laag of middeninkomen.

We hebben het geweten in Den Haag. Grote aantallen woningen werden verkocht aan beleggers voor dure verhuur. Overbewoning, woekerhuren, intimidatie, de leefbaarheid onder druk, uitbuiting van arbeidsmigranten en andere huurders, tijdelijke contracten waardoor weerwoord tegen slechte verhuurders onmogelijk werd voor huurders. Want tegenspraak betekende soms “woning kwijt”. Doffe ellende

Het kan anders. Het wordt anders.
Het was me een doorn in het oog. En met mij vele huurders en hun buren. Een paar jaar geleden trokken we daarom de eigen spelregels aan. In Den Haag voerden we opkoopbescherming in: de verkoop van woningen om duur door te verhuren aan banden werd gelegd. We breidden de pandbrigade uit, om veel intensiever te controleren op misstanden. Nieuwe kamerbewoning hebben we verboden in wijken met een slechte leefbaarheid en veel slechte woonomstandigheden. We lobbyden voor een einde aan de tijdelijke huurcontracten. En dat lukte, dankzij de Kamerleden Nijboer (PvdA) en Grinwis (ChristenUnie), die met een initiatiefvoorstel een einde maakten aan tijdelijke huurcontracten.

En toch, bleek het nog onvoldoende mogelijk, om malafide verhuurders aan te pakken. Waarom? Omdat gemeenten nog onvoldoende sterk stonden juridisch om bij misstanden in te grijpen, vooral omdat spelregels voor goed verhuurderschap onvoldoende wettelijk vastlagen. En een belangrijke bron van ellende: huren mogen vragen die je wil. De vrije sector was echt vrij. 2500 voor een huis in Transvaal dus.

Maar, er is goed nieuws. Echt goed nieuws. Want na een lange strijd is het ons gelukt om nieuwe wetgeving te krijgen waarmee zowel misstanden harder aan te pakken, als huurprijzen te begrenzen. De Wet goed verhuurderschap en de Wet betaalbare huur bieden gemeenten als Den Haag nu de mogelijkheden om te doen wat nodig is. Tot 25.000 huizen van de vrije sector naar de middenhuur en dus weer betaalbaar voor middeninkomens? Slechte verhuurders beboeten en het recht om te mogen verhuren ontnemen als er stelselmatig wordt uitgebuit? Het kan nu.

Heel goed nieuws voor de woningzoekende. Er komen dankzij de wetten nu al veel meer betaalbare koopwoningen op de markt. En we zien veel goede verhuurders met veel extra aandacht de huren en huurcontracten op orde brengen. En slechte verhuurders kunnen rekenen op een harde aanpak. De Haagse Pandbrigade is er al druk doende mee: slechte verhuurders zitten we op de huid en pakken we aan. We zijn er vol mee aan de slag. Goed verhuurderschap wordt weer de norm.

Wil je er nog meer over lezen? Ik sprak erover met het Algemeen Dagblad (klik hier om te lezen) en stuurde er een brief over aan de gemeenteraad (klik hier om te lezen).

Ken je iemand met barre woonomstandigheden? Of heb je zelf te maken met slecht verhuurderschap? Meld het hier, dan gaan we er mee aan de slag!

Ik wens je een fijn weekend,

Met rode groet,

Martijn

Martijn Balster

Martijn Balster

Martijn (39) is van 2013 tot 2019 raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in de Haagse gemeenteraad. In die hoedanigheid is hij onder meer actief op het terrein van wonen, ruimtelijke ordening, financiën en economie. Op 19 december 2019 wordt hij wethouder Wonen, Wijken en Welzijn. Hij was zijn eerste periode verantwoordelijk voor het woonbeleid,

Meer over Martijn Balster