Martijn Blogt: Klaar voor de onderwijsstaking!

15 maart 2019

Regenpak ligt klaar. Middelste zoon thuis, want meester staakt. Vrouw prepareert zich, want middelbaar onderwijs doet ook mee. Fractie maakt zich op. Laarzen in de aanslag.

Vanmiddag stroomt het Malieveld vol. De Haagse PvdA steunt de onderwijsstaking van harte. Vanmiddag zijn we er zeker bij. Mee demonstreren voor meer waardering van iedereen die het schompes werkt in het onderwijs.

Central Innovation District. Huh, wat?

Volgende week spreekt de Haagse gemeenteraad over de plannen voor het gebied tussen de drie stations: Hollands Spoor, Laan van NOI en Centraal. Veel hoogbouw, winkelgebied, ruimte om te werken. Maar voor wie? Een terugkerende vraag, met dit stadsbestuur. Komen er wel betaalbare woningen? Hoe voorkomen we windtunnels tussen de hoogbouw? En hoe zorgen we ervoor dat het een beetje fijn is daar beneden: met speelplekken, groen, wat nog meer?! Lees er hier meer over.

Maar laten we eens met de naam beginnen. De werktitel Central Innovation District spreekt nou niet echt aan. En erg Haags is het ook al niet. Ik schakelde partijgenoot Marko Fehres in, met zijn geweldig talent voor taal. Hij schudde alvast drie toffe alternatieven uit de mouw: Innovatiekwartier, de Winkelhaak en de Triangel. Maar misschien kan zelfs dit worden overtroffen. Vandaag lanceren we een actie om een nieuwe naam voor het gebied te verzinnen. Heb je een goed idee? Kom maar op, stuur hier je inzending in. Wat zou het mooi zijn als het een naam is die wel uitstraalt dat we een wijk willen bouwen voor iedereen: hoogopgeleid, laagopgeleid, oud, jong, dikke portemonnee of een modaal salaris. Voor iedereen. 

Thuishulpen geen koffiepauze? Kan niet!

Je werkt in opdracht van de gemeente in de huishoudelijke hulp. Hard werken, strakke planning. Tijd voor pauze krijg je niet en een groot deel van de week moet je oproepbaar zijn. Te veel verhalen van situaties waarbij werkgevers van thuishulpen zich niet aan de CAO houden. Kan niet. Janneke probeerde gisteren af te dwingen dat de wethouder ervoor zorgt dat de partijen die de gemeente inhuurt, zich ook houden aan de CAO’s. Maar nee. Wethouder Parbudhayal (VVD) wil er niet aan; en op steun van GroenLinks en D66 konden we helaas niet rekenen.

Betaalbaar bouwen en betaalbaar houden lukt niet met dit plan van het stadsbestuur

Wie bouwt? Wibaut. Maar niet meer in Den Haag. In Den Haag doet de markt dat en geeft de stad het stuur uit handen. Met pijn in het hart heeft de PvdA gisteravond tegen de  woonplannen van het stadsbestuur moeten stemmen. Te veel markt, te veel bouwen voor de bovenkant, te weinig betaalbaar, te weinig om huurders te beschermen tegen bizarre prijsstijgingen en misstanden. Projectontwikkelaars boven bewoners. Een typisch VVD-verhaal, maar niet ons verhaal. De PvdA deed tal van voorstellen om de plannen te verbeteren: betaalbare woningen bijvoorbeeld hard af dwingen in alle plannen. Maar helaas lukte dat niet voldoende. Lees mijn inbreng hier.

Waren er dan geen lichtpuntjes? Jazeker wel. Op ons initiatief gaat het stadsbestuur een plan maken om de positie van huurders in de vrije sector en de particuliere huursector beter te beschermen. Keihard nodig. Daar zijn we natuurlijk blij mee. Nu benieuwd naar het debat over ons initiatief om een vehuurdervergunning in te stellen. Daarmee willen we huurders nog beter beschermen tegen misstanden. Huisbazen horen zich gewoon aan de spelregels te houden! Nog niet gelezen? Kijk hier!

Banenplan: meer aandacht voor statushouders, vrouwen, jongeren en ouderen

Mikal maakte zich er gisteren weer sterk voor. Gooi het doelgroepenbeleid niet weg. Zet specifiek in op de begeleiding van statushouders naar werk. Pak de achterstand van vrouwen op de arbeidsmarkt aan! En wat dacht je van de succesvolle jongeren-aan-het-werk aanpak van het vorige stadsbestuur? Of de noodzaak om 50-plussers, die nog altijd erg moeilijk aan het werk komen, te ondersteunen. Het stadsbestuur maakte een prima banenplan. De PvdA kan de hoofdlijn goed steunen. Maar het stadsbestuur wil af van het doelgroepenbeleid, onverstandig. Gisteren zetten we dat in elk geval recht. Mikal kreeg nipt een motie aangenomen die doelgroepenbeleid alsnog afdwingt. Gewoon omdat het nodig is. Zeker zijn van goed werk. Voor iedereen.

In het zonnetje: buurthuis Schets in Spoorwijk

Een prachtig buurthuis gaat het worden aan de Schimmelweg in Spoorwijk. De mannen en vrouwen van buurthuis Schets zijn er klaar voor, de verbouwing van het vervallen pand gaat starten. Ik was zaterdag bij de opening. Maar een dubbel gevoel geeft het wel. De gemeente bezuinigt hard op het welzijnswerk. Het komt nu echt helemaal op de schouders van bewoners terecht, in dit geval nog geen cent subsidie. Gaan we weer veel buurthuizen sluiten, ze jaren leeg laten staan en dan heropenen? Mijn overtuiging: wijken hebben centrale plekken nodig, waar mensen bij elkaar komen. Breek sociaal cement niet af voor je nieuw hebt aangelegd. Gaat nog wel een debatje worden de komende tijd. 

Prachtige stadsconferentie over duurzaamheid

En mag ik op deze plek al onze actieve partijmensen bedanken die vorige week voor een schitterende, energieke stadsconferentie hebben gezorgd! Een gloedvolle speech van Diederik Samsom, leuke workshops over hoe je je energiebesparing berekent, hoe investeringen in duurzaamheid en lage energierekening hand in hand kunnen gaan, en nog veel meer. Een dag vol inspiratie!

Onze Haagse Held: Rowdy

En ook deze week zetten we weer een Haagse held in het zonnetje: Rowdy. En deze is het, hoe kan het ook anders, een leraar. Want zij verdienen onze steun, zeker met de demonstratie van vandaag! Zie hieronder een mooi portret van Rowdy.

“Rowdy is een van de leerkrachten die vandaag staken op het Malieveld. Hij geeft natuurkunde op een openbare school voor primair en voortgezet onderwijs in Den Haag. Al 13 jaar staat hij met veel plezier en passie voor de klas, maar ervaart hij een steeds groeiende werkdruk. Een 50 a 60 uur werkweek en 25 tot 30 leerlingen in de klas is voor hem ‘normaal’ geworden. Dat is het natuurlijk niet! 

En daarom staakt hij samen met zijn collega’s van school en andere leerkrachten uit het hele land.

De PvdA Den Haag vindt deze leerkrachten die iedere dag weer onze kinderen goed onderwijs willen bieden de helden van onze maatschappij. Zij verdienen onze steun.”

Campagne, de laatste loodjes

Laarzen aan. Op naar het Malieveld vanmiddag. Morgenochtend knapt de fractie de buurttuin van Jacobahof in de Schilderswijk op in het kader van NLdoet. Morgenmiddag de straat op om campagne te voeren. De dagen erna natuurlijk ook. Deur voor deur, straat voor straat. Want woensdag is het al zo ver. Dan gaan we naar de stembus. Aan Haagse kandidaten geen gebrek, dus maak een verstandige keuze voor het waterschap en Provinciale Staten. En doe mee in de fantastische campagne, zoals ook zondag op de Grote Markt bij de viering van St. Patricksday!

Fijn weekend en tot volgende week maar weer!

Met rode groet, Martijn