Martijn Blogt: Maidenspeech Janneke, voetballes van ADO-vrouwen en het dubbel straffen van probleemwijken

21 september 2018

‘The day after’. De eerste gemeenteraad van het politieke seizoen zit erop. Erg indrukwekkend en sober door de herdenking van Willie Dille, het PVV raadslid dat deze zomer uit het leven stapte. Maar ook met een bijzonder tintje, met de maidenspeech van Janneke. Maar er was deze week meer. Zo ging ik opnieuw op bezoek in Molenwijk in het Laakkwartier om de schrijnende misstanden in de woningen met de bewoners daar te bekijken, speelden we met een raadsteam tegen de ADO-vrouwen en zette de fractie zich in voor beter onderwijs voor de allerkleinsten en betere huisvesting voor studenten.

Maidenspeech Janneke over Plein 1813

Janneke hield gisteravond haar maidenspeech over de komst van Israëlische ambassade naar Plein 1813. In een korte en krachtige speech plaatste ze kritische kanttekeningen bij de vestiging van de ambassade. Op deze plek moeten veel bomen sneuvelen, zal het monumentale pand waar de ambassade moet komen worden aangetast en zijn veiligheidsmaatregelen erg complex. Dus waarom niet een uiterste poging doen om met Israël en rijksoverheid te kijken naar een alternatieve plek? De ingediende motie van Janneke eindigde in gelijkspel. Daarom vindt herstemming plaats in de volgende raadsvergadering. Tot nader orde – minimaal drie weken – dus geen onomkeerbare stappen op het historische plein 1813. Dat er nog vele, invloedrijke raadspeeches mogen volgen, Janneke!

Bezoek aan de schimmelwoningen in het Laakkwartier

Afgelopen week ben ik opnieuw op bezoek gegaan bij de woningen aan de Trekweg in Molenwijk die al geruime tijd worden geteisterd door schimmel, doorzakkende vloeren, houtrot en andere misstanden. Na herhaaldelijke signalen van schrijnende toestanden is er de afgelopen jaren niets aan de erbarmelijke leefomstandigheden in de woningen verbeterd. Woningcorporatie Vestia is blijkbaar niet bereid of niet in staat om de woningen op te knappen.

De woningen moeten nu echt binnen afzienbare tijd worden opgeknapt, want op dit moment zijn ze simpelweg onleefbaar. En als de financiële situatie bij Vestia het knelpunt is, dan moet het Haags stadsbestuur over de brug komen. Fatsoenlijk wonen is een recht. Daar moeten we voor staan in onze stad, zeker ook financieel. Opnieuw zetten we alle druk op het stadsbestuur en op Vestia om nu echt maatregelen te nemen

Uitstel verkoop Eneco onderdelen, afstel duurzaamheidsambities college?

Ik was er al bang voor. Het gerommel bij Eneco en de foute beslissing om de aandelen te verkopen brengen de duurzaamheidsambities van het college in gevaar. Het waren mooie plannen, bijvoorbeeld het verduurzamen van 25.000 Haagse woningen, maar deze week werd bekend dat de honderden miljoenen die de verkoop van de Eneco aandelen zou opleveren flinke vertraging gaan oplopen en deze periode zeer waarschijnlijk niet beschikbaar zullen zijn. Zonde is zacht uitgedrukt, dit is enorm zorgelijk. Ik ben benieuwd hoe het college dit gaat oplossen, want verduurzaming is hard nodig in Den Haag en kan niet zomaar vier jaar worden uitgesteld. Lees in dit artikel van het AD meer erover.

Het absurde plan Dijkhoff: het eeuwige wegzetten van wijken met achterstand

Mensen in probleemwijken twee keer zo hard straffen. Iedereen heeft het waarschijnlijk wel meegekregen, het absurde en onrealistische plan van VVD fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer. Een rechts proefballonnetje dat al lek was geprikt voordat de VVD het daadwerkelijk had opgeblazen. En terecht. Niet alleen staat het haaks op de grondwet en de waarden die we in Nederland kennen, ook is het geen oplossing voor de problemen. Sterker nog, het maakt de problemen alleen maar erger. Zeker als je bedenkt dat het precies die VVD is die lokaal de stekker uit de wijkaanpak trekt en niet in staat is meer geld uit te trekken voor politie-inzet en wijkbureaus in wijken waar de criminaliteit hoog is.

Het wegzetten van mensen vanwege inkomen, afkomst of wijk vreet bovendien aan de solidariteit waar ons land mee groot is geworden. Wij vinden dat Den Haag moet laten horen dat wij dit stigmatiseren niet accepteren en staan voor tolerantie en gelijke behandeling. Volgende week spreken we er over in de raad. Mikal ging er al over in gesprek met Omroep West. Kijk hier het item terug. Ik vertelde op Den Haag FM waarom wij juist ook in Den Haag ageren tegen het plan Dijkhoff. Klik hier om het terug te luisteren.

In de stad: Spoorwijk, Schilderswijk en voetballen tegen de ADO vrouwen

Zaterdag waren we met vele partijgenoten bij het Kleurrijk Festival in Spoorwijk en bij het Schilderswijkfestival. Prachtig weer, veel mensen op de been, lekker eten en veel gezelligheid. De geweldige inzet van Bewonersorganisatie Spoorwijk en Bewonersorganisatie De Paraplu, echt fantastisch om te zien. Feesten van verbinding.

De grote sportieve uitdaging van de week kwam afgelopen woensdag toen een groep raadsleden en medewerkers het opnamen tegen de vrouwen van ADO Den Haag. De spanning in het ADO Stadion was om te snijden en na de eerste helft tekende zich een eclatante nederlaag af (ruststand 5-0), maar in de tweede helft revancheerde het raadsteam zich met 2 doelpunten en kwam de eindstand op 7-2. De wedstrijd vormt een mooie jaarlijkse traditie! Zie het artikel van Den Haag FM voor de foto’s.

Maak de juiste keuzes om het lerarentekort aan te pakken

Het lerarentekort in Den Haag. Een van de grootste problemen waar onze stad tegen aanloopt en daarom een probleem dat grondig en zorgvuldig moet worden opgelost. Het is daarom jammer dat het stadsbestuur het geld hiervoor niet op de juiste manier besteed. Mikal strijdt ervoor om de onderwijsongelijkheid, die het grootst is in Den Haag, aan te pakken. Het stadsbestuur kiest er echter voor om 8 ton te spenderen aan het onderzoeken en ontwikkelen van een nieuwe lerarenopleiding, waarvan geen eens zeker is of die nodig is. Jammer dat kostbaar geld zo wordt besteed! Mikal gaat het nauwkeurig in de gaten houden.

Janneke komt op voor lonen thuiszorgmedewerkers

Het is gebleken dat de gemeente Den Haag, net als veel andere gemeentes, te lage tarieven betaalt aan zorgorganisaties die huishoudelijke hulp bieden aan mensen in de stad. Voor de zomer is in de nieuwe cao afgesproken dat zorgmedewerkers recht hebben op 4% loonsverhoging, maar helaas wordt niet altijd betaalt.

Daarom trekt Janneke samen met de FNV aan de bel. Het is immers van groot belang dat medewerkers het cao-loon krijgen waar ze recht op hebben en dat zorgorganisaties financieel gezond blijven. En dit is alleen mogelijk als de gemeente hiervoor genoeg geld neerlegt. Anders stort je zorgmedewerkers en mensen die zorg nodig hebben in onzekerheid. Dat moet koste wat kost voorkomen worden

 

Dat was het voor deze week. Hopelijk zie ik jullie allen morgen bij de seizoensstart van de Haagse PvdA, van 15.00 tot 18.00 uur in PEP (Riviervismarkt 2). Een mooi moment om je partijgenoten weer te zien en samen te proosten op een mooi politiek seizoen! Klik hier voor meer informatie. En alvast een aankondiging. Op 2 oktober zal de Haagse PvdA aansluiten bij de landelijke manifestatie tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Zie hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Tot morgen en alvast een fijn weekend,

Martijn Balster