Martijn Blogt: Naast het raadswerk ook weer de stad in!

6 september 2019

Niet alleen het raadswerk op het stadhuis is begonnen, de Haagse PvdA trekt natuurlijk ook weer volop de stad in. Om in gesprek te gaan met bewoners over klachten, om ideeën op te halen of gewoon om te bespreken hoe het gaat. Zo bezocht ik afgelopen weekend met partijgenoten en de Jonge Socialisten Leyenburg om met bewoners te praten over stijgende huurprijzen, overbewoning en malafide verhuurders.

Afrap politiek seizoen in Leyenburg morgen, kom ook!

En komende zaterdag zijn we in Den Haag Zuidwest tijdens de officiële Seizoensopening van de Haagse PvdA. In de namiddag hebben we een ontzettend interessant programma onder leiding van Jos Heijmans, over de wijken Morgenstond, Moerwijk en Bouwlust-Vrederust en kamerbewoning. Maar minstens zo leuk is de fietstocht door Zuidwest daarvoor! Wees welkom! Kijk hier voor meer informatie.

De toekomst van Zuidwest

Zuidwest was het eerste grote onderwerp dat in de gemeenteraad besproken werd deze week. En terecht, want de wijken zijn toe aan flinke investeringen en een grondige opknapbeurt. Het is mooi dat er actie gaat worden ondernomen, maar ik maak me wel enorm zorgen over de plannen. Deze gaan vooral uit van het aantrekken van mensen met een dikke portemonnee van buiten de wijk en richten zich onvoldoende op de huidige bewoners. Dat kan echt anders. Neem de wensen van de huidige bewoners serieus, investeer in hen, in werkgelegenheid, het opknappen van slechte woningen en ontmoetingsplekken voor bewoners. Ik sprak erover met Omroep West, het AD en in de raadscommissie (vanaf minuut 1:21:45).

Ook Den Haag getroffen door stikstofregels

Landelijk is het al een tijdje groot nieuws, maar deze week werd bekend dat ook Den Haag in de knel raakt door de regels rond de uitstoot van stikstof. Volstrekt helder, dat elke stad daaraan moet voldoen: de Randstad hoort – zo lezen we vandaag – tot de smerigste gebieden van Europa. Ook Den Haag doet nog veel te weinig aan het bevorderen van schone lucht. Maar extra woningbouw zelf heeft nauwelijks stikstofuitstoot tot gevolg en toch maken de stikstofregels het bouwen nu bijna onmogelijk. Het is daarom cruciaal dat dat er snel duidelijkheid komt, want afstel of uitstel van bouwprojecten, kan Den Haag er beslist niet bij hebben! Ik sprak erover met Omroep West (vanaf minuut 09:41).

Jonge Socialisten komen op voor eerlijke studentenwoning

Het studiejaar is weer begonnen en traditiegetrouw wordt Den Haag tijdens de HOP Week en de Oh Oh Intro-week weer overspoeld door nieuwe studenten die aan het begin van een mooie en spannende studententijd staan. Ik wens ze daar enorm veel succes en plezier in onze prachtige studentenstad. Maar studenten worden al snel geconfronteerd met een groot probleem: het gebrek aan betaalbare en fatsoenlijke woningen. De Jonge Socialisten trokken deze week terecht aan de bel en kwamen met een actieplan zodat alle studenten een fatsoenlijke en betaalbare kamer kunnen vinden. De Telegraaf sprak erover met JS-voorzitter Justine.

En ook Den Haag Centraal maakte een mooi artikel over nieuwe studenten, waarin ons initiatiefvoorstel voor het invoeren van een verhuurvergunning wordt genoemd.

Demonsteren voor de jeugdzorg

Een primeur deze week: de eerste staking in de jeugdzorg ooit! En deze demonstratie was hard nodig. De werkdruk in de jeugdzorg is gigantisch en er is veel te weinig geld, ook hier in Den Haag. Mikal en Janneke waren erbij om de stakers een hart onder de riem te steken. 

Ga bij bijstandsfraude uit van vertrouwen in plaats van blind wantrouwen

Nog zo’n belangrijk onderwerp deze week: de aanpak van bijstandsfraude. Er zijn niet veel onderwerpen die links en rechts zo van elkaar scheiden. Gelukkig krijgt het schreeuwerig frame waarin bijstandsgerechtigden als profiteurs worden weggezet geen voet tussen de deur. Wethouder Van Alphen (GroenLinks) beslechte een sluimerend conflict in de Haagse coalitie: geen onnodig harde lijn, gewoon fraude opsporen waar mensen fout zitten, maar geen overdreven sancties als mensen een formulier verkeerd hebben ingevuld. Eerdere uitspraken van de Groep de Mos wethouder Rachid Guernaoui om mensen uit te kleden tot ze niets meer hebben, verstomden hiermee definitief. Mikal blijft zich inzetten voor een eerlijk en solidair uitkeringssysteem. Lees hier meer!

Betaalbaar wonen in het Cetrum van Den Haag? Helaas.

Samen met de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij stelden we het stadsbestuur bijna 70 vragen om te achterhalen, waarom  de sociale woningen zijn geschrapt in de torens die naast ons cultuurcomplex gaan verrijzen. Bouwer Volker Wessels nam de gemeente bij de neus. En de gemeente bleef er bij staan kijken. We debatteerden er gisteravond over, maar helaas lijkt het stadsbestuur zich definitief gewonnen te geven. Waar is die vechtlust voor een eerlijke woningmarkt, vroeg ik me gisteren hardop af in de raadscommissie. Lees hier meer.

De negatieve gevolgen van te veel toerisme

Volgende week spreken we in de Haagse raad over het toerismebeleid. Prachtig voor onze werkgelegenheid. Maar we moeten ook rekening houden met de negatieve gevolgen: denk aan de opstoppingen in de stad bij mooi weer. En wat dacht je van AirBNB dat enorm toeneemt? Gevolg van het maar toenemende toerisme: overlast, minder betaalbare woningen beschikbaar, ga zo maar door. Trouw maakte vast een voorbeschouwing op het debat, lees het hier!

Waar ben je naar op zoek?