Martijn Blogt: Een drukke week voor de krokusvakantie

22 februari 2019

Vanochtend zit ik in een binnenspeeltuin mijn blog te schrijven. Mijn oudste twee zoons zijn vrij van school. Studiedag voor de docenten, gewoon goed dat het gebeurt. Genoeg vaders met hun kantoor op de iPad om me heen, want het werk gaat wel door. Fijn dat het zo kan.

Ik zit hier gelukkig niet vanwege een tekort aan docenten op school. Bij ons niet. En toch kwam het dichtbij toen ik laatst mijn middelste zoon meenam op werkbezoekjes op de vrijdagochtend. Geen vervangende docent toen iemand plots was uitgevallen, gewoon door de griep. Of zoonlief mee naar huis kon voor een keer. Het komt steeds vaker voor. Ook in Den Haag.

Maar er was zeker ook heel positief nieuws deze week als het gaat om het Haags onderwijs. Je leest het in de blog van deze week. Verder: huiswerkbegeleiding in de hele stad, de nieuwe werkgelegenheidsaanpak, deelfietsen en nog een update over de vreugdevurendiscussie. Maar allereerst: hoe pakken we slecht onderhoud in huurhuizen nu eens echt aan?

Schimmel en vocht in je huis, om gek van te worden

Van het kastje naar de muur worden sommige mensen gestuurd. Je betaalt netjes je huur. Maar je krijgt er geen fatsoenlijk huis voor terug: vocht en schimmel zijn in veel Haagse huurwoningen niet weg te denken. De PvdA maakt zich al jaren hard voor een betere aanpak, voor meer onderhoud en veel betere klachtafhandeling. Deze week voelden we wethouder Revis er over aan de tand. Omroep West maakte er een reportage over. Kijk die hier terug. We zijn blij met het voorlopige resultaat: het stadsbestuur gaat de complete sociale huurvoorraad schouwen. Waar moet het echt beter? En wat is daar voor nodig. Hopelijk biedt dat meer perspectief voor de velen in de ellende.

Heb je centen? Dan is er huiswerkbegeleiding. Zo zat het in Den Haag

Dan ons succes deze week. Je weet het misschien: nergens anders in Nederland lopen de onderwijskansen zo uiteen als in Den Haag. Niet voor niets was het onze inzet om huiswerkbegeleiding voor elk kind beschikbaar te krijgen. Want de private begeleiding voor kids uit goede milieus is prima, maar daar kunnen heel veel kinderen niet van profiteren. En dat is zeer schadelijk. Voor hun kansen en voor de onderwijsverschillen die we zo graag aanpakken. Mikal maakte zich er hard voor. Haar motie werd eind vorig jaar in de raad aangenomen: in elke wijk gratis huiswerkbegeleiding. En dat gaat nu gebeuren. Lees er hier meer over. Ik ben daar trots op. Heel trots.

Vreugdevuur, nog geen raaddiscussie

Misschien ving je het al op. Er komt nog geen debat over het vreugdevuur. Niet omdat dit niet al zou kunnen. Maar omdat een meerderheid in de raad van mening is dat we beter kunnen wachten op het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat komt na de zomer. De PvdA had nu al wel een debat gewild, maar laten we nu maar even geduld hebben. Vorige week sprak ik erover met EenVandaag. Kijk het item hier terug.

Werk, werk, werk.

Mikal was er maar druk mee. Want ook deze week: de bespreking van het werkgelegenheidsplan van het stadsbestuur. Helemaal geen verkeerd plan: persoonlijke benadering voor bijstandsgerechtigden, door te werken met de Servicepunten Arbeid in de wijken en met een ambitie om veel extra mensen uit de bijstand te krijgen. Lees hier de inzet van Mikal terug. Maar waar ik helemaal klaar mee ben: die VVD die maar blijft gillen dat bijstandsgerechtigden uit de luie stoel moeten komen. Dat de uitkering afgepakt moet worden van hen die de taal niet beheersen. Terecht kregen ze er van vrijwel de voltallige gemeenteraad van langs gisteren. Lees er meer over op Omroep West.

Deelfietsen, een goed plan?

Janneke debatteerde deze week met wethouder Revis over zijn plan om deelfietsen in de stad toe te staan. Wij zijn voor. Maar eerdere experimenten leidden tot veel overlast. Dat moet niet gebeuren. Lees hier meer.

Campagne in Moerwijk en op zoveel plekken meer!

Ondertussen razen onze campagneteams door de stad en zijn onze kandidaten vol aan de bak. Willem debatteerde met het CDA in de bieb, Evelyn knapte ons partijkantoor op (echt campagnehandwerk!), Paulien vroeg vast aandacht voor de vrouwenverwendag op Internationale Vrouwendag en waterschapskandidaat Lobke maakte in Delft een wandeling met partijgenoten. Zaterdag waren we in Moerwijk en ook dit weekend gaan we weer de hort op. Klasse al die inzet, een ware rode invasie, en zo moet dat!

Volop groengele krokussen in Den Haag te zien. De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Volgende week gewoon een blog. Want ons politieke werk gaat gewoon door. Maar mocht je een paar dagen vrij zijn? Veel plezier!

Met rode groet,

Martijn