7 december 2018

Martijn Blogt: Over de toekomst van bouwen en wonen in Den Haag

Het was weer een drukke week op het stadhuis, met veel discussie over bijvoorbeeld de woonvisie van het stadsbestuur. Maar op maandag stond de fractie voor een verrassing: de Sint  leverde mooie cadeaus en gedichten af bij onze vergadering. Lees snel verder!

Koophuizen weggegrist als pepernoten

Stel je koopt een huis. Jij geluksvogel! Voor 120.000 euro koop je een appartementje achter Hollands Spoor. Maar wat blijkt? Op de eerste vergadering van de VVE van het nieuwe complex zitten er mannen in grijze pakken aan tafel. Investeerders en beleggers hebben de helft van de huizen opgekocht om ze voor een hoofdprijs door te verhuren! Precies dit is aan de orde van de dag. Beleggers en grote investeerders kopen alle beschikbare en nog betaalbare (koop)huizen op. Om ze voor woekerprijzen door te verhuren of door te verkopen. Dat moet stoppen. Deze week debatteerden we er over.

Onze plannen voor een zichtbare en herkenbare PvdA

Yes! Ik ben er ongelooflijk trots op. Deze week stuurden we onze leden onze nieuwe verenigingsplan. We gaan het deze week bespreken met elkaar. De PvdA wordt strijdbaarder en linkser dan ooit; en vooral ook zichtbaarder dan ooit. De fractie heeft er ongelooflijk veel zin in om samen met ons bestuur en alle actieve leden uitvoering aan de plannen te gaan geven. Zin om mee te doen? Meld je bij ons: pvda@denhaag.nl! En kom in elk geval naar onze ledenvergadering, komende dinsdag in het Migratiemuseum (Hoge Zand 42). De deuren open om 19.30 uur!

Woonvisie: waar zijn de 60.000 mensen wachtend op een sociale huurwoning?

Deze week presenteerde het stadsbestuur een nieuwe woonvisie. Met een aantal goede dingen, zeker. Neem de regels die worden gesteld aan de middeldure huur: woningen die er voor zijn bestemd ook echt toewijzen aan inkomensgroepen onder de 55.000 euro.

Maar ik miste de wachtlijsten voor sociale huurwoningen. 60.000 mensen wachten nu op een betaalbaar huis! Waar zijn zij in de plannen? Er is geen hogere ambitie om woningen te bouwen. Alleen om anders te verdelen en mensen te weigeren met een laag inkomen in sommige wijken. Daarmee los je het probleem niet op! Er moet echt meer geld komen voor corporaties om bij te bouwen: betaalbaar voor nu en in de toekomst.

Lees hier mijn uitgebreide reactie op de woonplannen van het college.

En hier de berichtgeving in AD, Dagblad 070 en op Omroep West.

Sinterklaas weer naar Spanje

Weg is ie weer, de goedheiligman. Hij was zo aardig om de fractie aan te doen maandagavond. Bedankt Sint voor de mooie cadeaus en gedichten voor de fractie en onze medewerkers! Uit de gedichten bleek dat vooral onze recent toegetreden communicatiemedewerker Gilles uitzonderlijk lief is geweest dit jaar. Waarom Sint dat aan collega Mathijs uit de doeken moest doen, doet mijn wenkbrauwen nog steeds fronsen. Maar goed, hij kreeg dan weer prachtige platen van de Sint en werd zeker niet ontzien in de complimentenregen.

Ratten in Mariahoeve, ik zou er gek van worden

Je ligt lekker te slapen en opeens hoor je tussen de muren schuivende geluiden. Niet een keer, maar nacht op nacht. Er snuffelen ratten door het leidingwerk van je huis. Terwijl het net is gerenoveerd! Ik stelde er vragen over aan het stadsbestuur, dit kunnen we mensen niet aan doen! Lees hier meer.

Zijn er wel voldoende vrijwilligers bij de jaarwisseling?

Een lang verhaal. Maar het komt er op neer dat vanwege de samenwerking met de As-Soennah moskee (dat wil de burgemeester niet langer) het hele vrijwilligersbeleid met oud en nieuw op de de schop is gegaan. Mikal maakt zich er zorgen over. Want waar er vroeger via buurthuizen, scholen, kerken en moskeeën werd geworven, moeten mensen zich nu individueel aanmelden. De kans dat er minder mensen op de been zijn is levensgroot. En dat terwijl we nu jaren achtereen – met dank aan alle vrijwilligers – de jaarwisseling veiliger en veiliger krijgen! Lees hier meer.

Niemand in onze stad mag op straat belanden!

Janneke heeft gepleit om de bed-bad-broodopvang regeling voort te zetten. De PvdA is heel teleurgesteld dat Den Haag niet mee doet met de proef voor bed-bad-broodopvang. Dit terwijl Den Haag in het verleden de toon heeft gezet met het bieden van bed-bad-brood én begeleiding, maar nu buiten de boot valt. Dit is helaas het zoveelste onderwerp in korte tijd waarop Den Haag het laat afweten ten opzichte van de andere grote steden. Lees hier meer.

Tot zover voor deze week. Als je nu zin en tijd hebt, kom dan komende woensdag naar de raadzaal om 9 uur. Dan verdedigt Janneke ons initiatiefvoorstel Die Vrouw Verdient een standbeeld. Zo hard nodig, dat er naast al die mannen op een sokkel, meer vrouwen in het zonnetje worden gezet. Kom die avond langs of schakel in!

Een heel fijn weekend!

Martijn