Martijn Blogt: Verder werken aan een eerlijke stad

4 september 2020

Ik hoop dat jullie een heel fijne zomer hebben gehad! Ik heb weer eens ontdekt hoe fijn je vakantie in Nederland kunt vieren. Verschillende mooie plekjes gezien, musea bezocht en van de natuur genoten, in Drenthe, op de Veluwe en in de bergen van Zuid-Limburg.  En voor tropisch weer hoef je ook beslist niet naar het zuiden, heb ik gemerkt.

Zonder gekheid: dichtbij zijn was ook prettig, gezien de gebeurtenissen in onze stad. Dat was niet fraai. De enorme drukte op Scheveningen, de verdronken zwemmers en het steekincident. De rellen in de Schilderswijk. Er was veel aanleiding om over Den Haag te berichten en niet in positieve zin. Er is veel gezegd en geschreven, maar het moge duidelijk zijn, dat voor mij de geweldsincidenten absoluut niet door de beugel kunnen: slecht voor de stad, slecht voor de wijken en slecht voor alle bewoners die bouwen aan een stad van ons allen. De klap is bovendien dubbel zo hard als er vervolgens doelbewust gestigmatiseerd wordt en er zoekend naar oorzaken en verklaringen voor het gedrag van een stel raddraaiers die het voor de rest verpesten, hele groepen mensen over een kam worden geschoren. De stad wordt er niet beter van.

Er staat een nieuw politiek seizoen voor de deur. En wat voor seizoen. De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan in maart en in onze stad zullen we alles op alles moeten zetten om door deze moeilijke tijd te komen. Het Coronavirus is niet weg, we hebben een relatief hoog aantal besmettingen. We moeten alle voorzorgsmaatregelen in acht blijven nemen om te voorkomen dat we mensen in gevaar brengen. Eenzaamheid slaat toe, mensen verliezen hun baan, economisch steekt tegenwind op. Samen met al die inwoners die zich inzetten voor een ander, moeten we aan de slag om de klappen op te vangen. Op een manier, die eerlijk is.

Je weet het, de PvdA is na 1,5 jaar oppositie, terug in het stadsbestuur. Dat hadden we vorig jaar niet voorzien, maar we hebben ons teruggeknokt. Na alle integriteitskwesties is het zaak dat de rust terugkeert. Daar is de afgelopen maanden keihard aan gewerkt, maar we zijn er nog lang niet. Stabiel stadsbestuur is nodig om orde op zaken te stellen. Ook onze nieuwe burgemeester Jan van Zanen is hier zeer van doordrongen. Samen moeten we bouwen aan een stad waarin iedereen telt, ook al zijn we verschillend en zijn het we het beslist niet altijd met elkaar eens.

Met het in december gesloten coalitieakkoord een weg in geslagen van “samen werken aan een eerlijke stad.” Eerlijk armoedebeleid, een enorme financiële impuls voor betaalbare woningbouw, een stevige aanpak van huisjesmelkerij, de bezuinigingen op zorg- jeugdbeleid en het welzijnswerk in grote mate teruggedraaid. We mogen daar trots op zijn. En reken maar dat we elk dag knokken voor die eerlijke stad. Juist nu het er voor veel mensen niet bepaald gemakkelijker op wordt. Kijk bijvoorbeeld naar de wijken in Zuidwest, waar de crisis als eerste gevoeld wordt. Ik doe er alles aan om voor Zuidwest tot een aanpak te komen die mensen echt vooruit helpt. Meer en betere, betaalbare huizen voor de bewoners van Zuidwest, maar ook investeringen in gezondheid, veiligheid en werk. Daarover later dit jaar, zeker meer.

Het nieuwe afdelingsbestuur is ongelooflijk hard aan de slag. Ik ben daar heel blij mee. Hoe lastig het ook is, nu veel op afstand moet, onze partij is zich weer als vanouds aan het wortelen in alle wijken in de stad. Daar hebben we iedereen bij nodig, in wat voor rol dan ook. De fractie, het bestuur en al onze leden. Gelukkig weten velen van jullie me te vinden als er zaken zijn waar de PvdA iets mee moet. En ook de fractie is vol energie uit de vakantie gekomen.

Volgende week vrijdag zien we elkaar hopelijk weer?! Dan is de seizoensaftrap van de PvdA. Ik heb er veel zin in om weer onder partijgenoten te zijn, na een lange periode van meer afstand. Samen opladen voor een mooi politiek seizoen. En waar kunnen we dat beter doen dan bij Hart van Moerwijk, waar het idee geboren werd om 100.000 maaltijden te verspreiden onder eenzame ouderen in Coronatijd. Stadssolidariteit optima forma.

Tot gauw & hartelijke groet,

Martijn

Waar ben je naar op zoek?