Martijn Blogt: We zijn weer begonnen!

29 augustus 2019

Beste lezer,

Wat een heerlijke periode was dat. Vakantie gevierd in Noord Frankrijk. Met gezin en tent langs alle mooie plekjes in Normandië, de Champagne en de Franse Ardennen. Een paar boeken verslonden, lekker buiten koken en veel jeux de boules gespeeld met de drie Balsterboys. Gek is dat, altijd na een week of twee gaat het dan weer kriebelen. Maar ik moet je zeggen, dat kwam dit jaar iets later. Misschien wel omdat de vakantie zo laat was dit jaar. Maar je merkt het al: we zijn er weer. Het politieke seizoen staat op het punt van uitbreken. Aan de arbeid maar weer!

Vol energie aan de slag voor een sociale stad!

Het wordt een spannend jaar. De PvdA gaat er natuurlijk alles aan doen om wél investeringen in betaalbare woningen te krijgen. Om de bezuinigingen op ouderen en jongeren van tafel te krijgen en de tekorten op de Wmo en jeugdhulp op een eerlijke manier op te vangen. En we zullen de handen vol hebben aan alle bouwplannen – zoals in Zuid West. We zullen keihard knokken voor de bewoners die worden geraakt. Zij moeten zeker zijn van een betere, betaalbare en fatsoenlijke buurt. Daarover gesproken. Kom naar onze seizoensstart: dan fietsen we door Zuid-West, laten we ons bijpraten door twee deskundigen en hebben we het over de misstanden in de kamerverhuur. Ook zo’n belangrijk onderwerp! Kijk hier en hier voor meer informatie en wees welkom!

125 jaar sociaaldemocratie 

En dat begon met een heuglijke dag. Want afgelopen maandag was het 125 jaar geleden dat in mijn geboortestad Zwolle (toeval?) de SDAP werd opgericht. 125 jaar sociaaldemocratie heeft ons land en onze stad ongelooflijk veel gebracht. Mikal en Jeltje verhalen erover in een ontzettend leuk filmpje in een reeks interviews met oudere en jongere PvdA’ers. Den Haag FM was geïnteresseerd in wat ik deed op deze feestdag (aan de arbeid natuurlijk!), je hoort het hier (vanaf minuut 50.00).

Dakloosheid neemt toe

Eerste Haagse cijfers, later ook landelijke. Het aantal daklozen in Den Haag neemt al tien jaar lang toe. Het Leger des Heils – die veel mensen opvangen, ook in Den Haag – had hier uitstekende verklaringen voor: te weinig betaalbare huizen, het beschermd wonen waarop te veel wordt beknibbeld en tekortschietende zorg voor jongeren die 18 worden. En wat doet Den Haag? Precies op deze zaken bezuinigen. Geen wonder dat een GroenLinks wethouder moet melden dat de opvang voorlopige verstopt zal blijven. En juist daarom moeten we af van deze bezuinigingen op welzijn en beschermd wonen, en investeren in een betaalbare woning voor iedereen. Lees hier meer.

Rommel op straat, rommel in het stadsbestuur

Met de hoofden tegen elkaar. Twee collegewethouders van Groep de Mos en GroenLinks worden kruislings onder druk gezet om wat te doen aan de afvalproblematiek. Te veel afval naast de containers, te weinig ophaalmomenten, tekortschietende schoonmaak en afval. Maar de beide collegepartijen zijn het niet eens over wie de rommel moet opruimen. Dat kan beter. Janneke pleit voor verzoening en gewoon een aanpak die werkt. Lees meer in het AD en hier de uitgebreide reactie van Janneke.

Steeds meer woningen in het bezit van een paar grote huiseigenaren.

De PvdA maakt zich zorgen over de toenemende opkoop van woningen door een aantal grote spelers op de woningmarkt. Beleggers en huisjesmelkers. Met name die partijen die fikse rendementen maken door te hoge huren onder onfatsoenlijke omstandigheden te vragen. Naar aanleiding van onderzoek door de Volkskrant  hebben we het stadsbestuur gevraagd in actie te komen. Het AD schreef erover.

De privatisering van de inspraak

We zullen er nog veel over spreken de komende tijd. Hoe bewoners betrokken zijn en worden bij de grootse bouwplannen die er zijn. Steeds vaker lijkt dit het sluitstuk van het bouwtraject. Maar het moet natuurlijk het beginpunt zijn. Ik ben zeer onder de indruk van het systeem – de Leefbaarheids EffectRapportage – die in Bezuidenhout is gebouwd om gevolgen van bouwplannen in beeld te brengen. Kan in de hele stad worden gebruikt om goede discussie te voeren over de gevolgen van bouwplannen: wat voor woningen zijn nodig, welke gevolgen heeft het voor scholen, huisartsen, groen, etc. Maar bewoners voelen zich vaak niet serieus genomen. In Bezuidenhout dreigt men nu met de rechter. Lees onze reactie hier.

Op de bres voor fatsoenlijke kamerverhuur

Op 7 september trappen we het seizoen officieel af, maar zaterdag gaan we de straat al op om actie te voeren voor fatsoenlijke kamerhuur. Met de Jonge Socialisten en onze partijvrijwilligers gaan we naar Leyenburg. Zin om mee te doen? Stuur dan een mailtje naar afdeling@pvdadenhaag.nl!

Ik wens je alvast een fijn en warm weekend.

Met rode groet,

Martijn