Door op 22 maart 2012

Meer watertappunten in Den Haag

Vandaag is het Wereld Waterdag. PvdA, D66 en GroenLinks willen op deze bijzondere dag graag aandacht vragen voor de beschikbaarheid én zichtbaarheid van openbare watertappunten in onze stad. Het drinken van kraanwater bespaart veel plastic afval, onnodig vervoer en tonnen CO2-uitstoot.

Naar schatting is kraanwater 650 keer minder milieubelastend en tot een factor 1500 goedkoper dan gebotteld water. De bewoners en bezoekers van Den Haag verbruiken duizenden wegwerpflesjes per dag. Dat kan sterk verminderen door de aanleg en promotie van openbare watertappunten. Ook dragen openbare watertappunten bij aan de gastvrijheid en waardering van onze stad.

Water in Nederland en in Afrika
Eén van de aanbieders van een kraanwatertappunt is de Stichting Join the Pipe. Deze organisatie heeft in Nederland al meer dan 50 watertappunten geplaatst. Vandaag komen er naar schatting nog eens zo’n 30 bij. Voor ieder in Nederland geplaatst tappunt plaatst stichting Join the pipe ook een tappunt in Afrika. Eén van de millenniumdoelstellingen van de VN voor 2015 is om het aantal mensen zonder of met een tekort aan schoon drinkwater tot de helft te reduceren.

Samenwerking
Join the pipe wil ook graag in Den Haag één of meerdere tappunten plaatsen. Er is zelfs al een sponsor gevonden. Join the pipe heeft daarbij wel de medewerking nodig van Dunea en van de gemeente.

Den Haag kent zo’n 30 openbare watertappunten. Wat PvdA, D66 en GroenLinks betreft zijn dit er nog te weinig. Bovendien zijn ze deels buiten werking en zijn de mensen hier onvoldoende bekend mee. Reden voor PvdA, D66 en GroenLinks om het college schriftelijke vragen te stellen.

De schriftelijke vragen vindt u hier >>