Meer woningen nodig voor onze groeiende stad

10 oktober 2017

Niet in 2040, maar al in 2032 bereikt Den Haag de 600.000 inwoners. Dat blijkt uit de bevolkingsprognose van de gemeente. De PvdA ziet een enorm woningtekort opdoemen en vraagt het college alle scenario’s uit de kast te halen. Fractievoorzitter Martijn Balster: “als wij willen dat mensen in onze stad betaalbaar kunnen blijven wonen, moet er veel meer gebeuren dan nu. Zonder actie dreigt wonen onbetaalbaar te worden voor veel mensen. Huisjesmelkers krijgen dan vrij spel en mensen met een laag of middeninkomen hebben dan het nakijken.”

De PvdA stuurt al langer aan op het verhogen van de bouwopgave. De stad groeit razendsnel. In het nieuwe verkiezingsprogramma trekken de sociaaldemocraten 1 miljard uit voor betaalbare woningen. “Door woningen op te knappen, te vernieuwen en te verduurzamen en door daar waar dat kan hoger te bouwen, houden we de stad toegankelijk voor iedereen. Ik kan het niet verkopen dat er voor mensen die niet meer dan 700 euro in de maand kunnen betalen straks geen plek meer is in onze stad. Als we niets doen is dat wel het geval. Zie al de enorme wachttijd voor een sociale huurwoning. Nu al meer dan vier jaar!”, aldus Balster.

De sociaaldemocraten vragen het college om extra plannen voor voldoende woningen. Niet alleen de corporaties moeten meer doen. Er moet ook meer uit de markt komen en de gemeente moet het met geschikte locaties en plannen mogelijk maken. De gemeente Den Haag is hier nog nauwelijks op voorbereid, aldus de Partij van de Arbeid.