Met de aanval op KOZP werden democratische grondrechten geschonden

14 november 2019

Voorzitter, het recht om te overleggen, bijeenkomen en je te verenigingen is de kern van onze Nederlandse democratie. Een grondrecht dat afgelopen vrijdag grof werd geschonden door tientallen gewelddadige en racistische voorstanders van Zwarte Piet. Vergaderen kunnen we in deze raad ontzettend goed. Voorzitter, mijn collega’s wil ik vragen, kunt u zich voorstellen hoe het zou zijn als vijftig woedende mensen met vuurwerk en knuppels uw eerstvolgende partijbijeenkomst zouden verstoren? Dat de veiligheid van uw partijgenoten en uzelf in gevaar zou komen, alleen omdat anderen het niet eens zijn met de mening die u uitdraagt en de bijeenkomst die u daarover wilt organiseren? 

Voorzitter, dat is wat er afgelopen vrijdag gebeurde bij een bijeenkomst van KOZP. De veiligheid van vreedzame activisten kwam in het geding en hun fundamentele democratische rechten werden geschonden. Ik schrok van de eerste reactie van waarnemend burgemeester Remkes, die zaterdag niet inhoudelijk op de zaak wilde reageren. Ik zou de burgemeester mee willen geven dat democratische rechten in Nederland nóóit in het geding mogen komen door een gepolariseerd debat en we dit voortaan direct af moeten keuren. Ik sluit me aan bij de vragen van de heren Wijsmuller en Yilmaz over de aanpak van radicale en racistische sentimenten in de samenleving.

Met het oog op de intocht van aanstaande zaterdag zou ik dan ook willen vragen welke veiligheidsmaatregelen worden genomen om de geplande demonstratie van KOZP en de intocht wel veilig te laten verlopen, zonder dat de veiligheid van demonstranten opnieuw in het geding komt en de intocht wordt verstoord? Het is belangrijk dat het kinderfeest zaterdag leuk en gezellig verloopt, maar ook dat demonstranten veilig kunnen demonstreren. 

Voorzitter, tijdens de raad van 17 oktober diende ik met collega’s van andere partijen een motie in over het afschaffen van de traditionele zwarte piet. De afgelopen vier weken stroomden de doodsbedreigingen en racistische bagger aan mijn adres via social media binnen, zelfs onder foto’s van mijn zusjes, die helemaal niets met mijn politieke werk te maken hebben. Dat raakt mij persoonlijk hard, maar het is slechts een fractie van wat anti-Zwarte Piet activisten al jaren meemaken. Zij worden belaagd, geïntimideerd en bedreigd om hun mening. Afgelopen vrijdag was daarin een nieuw dieptepunt.

Voorzitter, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Je verenigen is een grondrecht. Demonstreren is een grondrecht. Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht. Juist in de internationale stad van vrede en recht mogen essentiële democratische waarden en rechten niet in het geding komen. We kunnen niet accepteren dat activisten op deze manier belaagd en geïntimideerd worden. Laten we ons als politiek hier dan ook tegen uitspreken en ook onze eigen verantwoordelijkheid nemen in de toon van het maatschappelijk en politiek debat. 

Waar ben je naar op zoek?