Mikal Blogt: Armoede de stad uit 

6 maart 2021

Nog maar elf dagen tot 17 maart. De campagne is in volle gang en het is mooi om te zien dat ontzettend veel partijgenoten de straat op gaan om ons verhaal voor een eerlijke toekomst via de brievenbussen te verspreiden. En hoewel de Tweede Kamer nu een verkiezingsreces heeft, gaat de gemeenteraad gewoon door! 

Op pad met Corry Tenderloo
A.s. maandag is het internationale vrouwendag. En om aandacht te vragen voor meer standbeelden van vrouwen in de stad gingen Janneke en ik de straat op met een kartonnen standbeeld van Corry Tenderloo: voorvechtster van vrouwenrechten, die een einde maakte aan de wettelijke handelingsonbekwaamheid van vrouwen. En die vrouw verdient een standbeeld! Janneke en ik kregen veel enthousiaste reacties van mensen op straat, dus wie weet staat er binnenkort in Den Haag wel een standbeeld van Corry Tenderloo! 

 

 

 

 

 

 

Armoede de stad uit
Afgelopen week debatteerde de gemeenteraad over de nieuwe armoedenota, waarin het beleid om armoede tegen te gaan in de stad uit een wordt gezet. Janneke diende daarvoor een aantal moties in: over hoe we gezinnen met tieners kunnen ondersteunen, hoe we armoederegelingen aan elkaar kunnen koppelen voor minder bureaucratische rompslomp en om welzijnswerkers meer ruimte te geven bij hun werk. Alledrie de moties werden aangenomen! Daarnaast ging Janneke ook de stad in, naar de inzamelactie van toiletspullen voor dakloze Haagse vrouwen in het kader van Internationale Vrouwendag. Menstruatie armoede is een reëel probleem. Eén op de tien vrouwen in Nederland heeft niet genoeg geld voor menstruatieproducten. Je denkt misschien: maar een pakje maandverband is toch niet zo duur? Die paar euro tikken toch al snel aan als je een laag inkomen hebt. Ieder jaar weer een mooi en belangrijk initiatief van de Kessler Stichting. 

 

 

 

 

 

Op weg naar een inclusieve samenleving
‘Dit restaurant is wel heel duur he, voor jullie soort mensen’, ‘Ik ben nog nooit met een zwarte vrouw naar bed geweest, ga je met mij mee naar huis?’ of ‘nog zo’n allochtoon in de politiek die alleen maar voor haar eigen volk opkomt’. Het zijn allemaal opmerkingen die ik wel eens naar mijn hoofd heb gekregen. Ik wil maar zeggen: racisme en discriminatie is gif in onze samenleving, wat overal voorkomt. In de horeca, in het onderwijs, op de arbeidsmarkt maar ook vooral in sociale contacten tussen mensen. Voor de PvdA is het helder: de gemeente heeft een voorbeeldfunctie en voortrekkersrol als het gaat om het aanpakken van racisme en discriminatie. Er is nog meer dan genoeg te doen. Deze nota is een goed begin en er werden tijdens de gemeenteraad donderdag een aantal goede moties ingediend ter aanvulling,  die de PvdA mede-indiende: de motie van de HSP over wijkgerichte aanpak van discriminatie, het amendement van de CU over discriminerende algoritmes en de motie van NIDA over de pilot discriminatierechercheurs. Lees hier mijn hele inbreng terug: https://denhaag.pvda.nl/nieuws/haagse-pvda-stadsmotto-vrede-en-recht-verdedigen-en-uitdragen/ 

Janneke op the Best Social Media!
Lange tijd dachten we dat TikTok alleen voor dansende tieners was. Maar niets is minder waar. De laatste tijd vinden steeds meer mensen hun weg naar TikTok en ook gemeenteraadsleden kunnen niet achterblijven. Janneke legt al een tijdje allerlei dingen over gemeentepolitiek uit via TikTok (ik ben haar onlangs gevolgd). De Best Social Media, een blog dat schrijft over mensen die social media op een bijzondere manier inzetten, schreef een verhaal over Janneke op TikTok! Lees hier meer: https://www.thebestsocial.media/nl/raadslid-tiktok/amp/?__twitter_impression=true en https://www.ad.nl/den-haag/gemeenteraadslid-janneke-leert-jongeren-een-fijn-lesje-politiek-op-tiktok-en-gaat-viral~a3350345/?fbclid=IwAR1kENfxf5O2eaPobwQqF0sxtnPkVCIR93FeY-x12UbmqwfKS0f_m43nCcw 

Het is weer tijd voor een weekend vol campagne. Hopelijk met een beetje zon, want dat maakte het afgelopen weekend een stuk draaglijker dan de weken hiervoor. Ik hoop jullie allemaal tegen te komen op straat, met een stapeltje flyer in de hand!

Fijn weekend en blijf gezond, 

Mikal

Waar ben je naar op zoek?