Mikal Blogt: Bewonersparticipatie maakt stad sociaal

2 april 2021

Een hele wisselende week met zelfs wat ontmoetingen in de stad. Uiteraard met gepaste afstand. Want contact blijft zó belangrijk in ons werk. De raadsleden doken op berichten in de media die lokaal gevolgen hebben en lieten zich inspireren voor verdere acties.

Gedupeerde bijstandsgerechtigden
Uit onderzoek kwam naar voren dat bij ruim 10.000 ontvangers van bijstand door een fout bij ruim 200 gemeenten beslag is gelegd op meer geld dan wettelijk is toegestaan. Doordat een vakantietoeslag door gemeenten niet werd doorgegeven, konden schuldeisers meer geld opeisen dan toegestaan is. Het gaat daarbij om tientallen euro’s op maandbasis. Janneke wil dat wethouder van Alphen gaat uitzoeken of er ook in Den Haag bijstandontvangers slachtoffer zijn geworden. Lees ook het hele bericht van Den Haag FM
 
Werkbespreking Haags Samenspel
Afgelopen woensdag had Bülent een werkbespreking met wetenschappers en experts over participatie van bewoners. Zij deelden hun inzichten en best practices met de raad. Vaak zie je dat – veelal hoog opgeleide – buurtbewoners met wat vrije tijd goed in staat zijn om hun stem te laten horen. Dat is natuurlijk positief, zij voelen zich immers betrokken en nemen de moeite om mee te denken. Maar hoe bewaak je het algemeen belang en voorkom je nimby-gedrag (Not In My BackYard)? Hoe zorg je ervoor dat bewoners echt inspraak hebben en hoe verhoudt dit zich tot onze representatieve democratie?
Bülent: “Voor iedereen is het een uitdaging hoe je op een goede manier bewoners van onze stad kunt betrekken bij besluiten die hen aangaan in onze stad. Zeker voor ons als sociaal-democraten is het ook de uitdaging om een bredere groep te betrekken en mee te laten denken over hun buurt en stad. Dit leidt er hopelijk toe dat we het hele proces van inspraak beter gaan inrichten zodat bewoners ook zin hebben om mee te praten. Wordt zeker vervolgd!!”
 
Huiskamer Bezuidenhout-West
Rond de jaarwisseling werd er brand gesticht in het wijkcentrum van Bezuidenhout-West.
Een mentale tegenslag voor de wijkbewoners die bezig waren het wijkcentrum van een heuse huiskamer te voorzien. Toch hebben ze zich niet laten kennen en verder de schouders er ondergezet. Nu is de wijkkamer af en supergezellig geworden! Bewonersparticipatie als deze zijn wat Den Haag een prachtige stad maakt. Om steun en waardering te geven brachten Janneke en Andrea plantjes voor net dat ene beetje extra sfeer. Hopelijk wordt de wijkkamer snel in gebruik genomen zoals bedoeld voor de wijkbewoners, zodra maatregelen dat toelaten natuurlijk.

CPC-Loop ook voor Ooievaarspas
Gelukt! Na jaren aandringen komt er eindelijk een regeling om mensen met kleine beurs mee te laten doen aan sportevenementen waar de gemeente financieel aan bijdraagt.
Voortaan krijgen ooievaarspashouder 50% korting op deelname aan bijvoorbeeld de City-Pier-City-loop. Samir stelde er eerder vragen over. Samir: ”Ik wil wel dat er energie wordt gestoken in het informeren van deze doelgroep zodat we er echt een Haags volksevenement van kunnen maken.” En belofte maakt schuld…Samir gaat zelf ook deelnemen aan de eerstvolgende CPC en is al begonnen met trainen. Wie volgt?

Er staat een fris Paasweekend voor de deur. Desalniettemin, een ommetje doet een mens goed en een praatje op straat met een buur houden we het toch ook sociaal. Heb een fijn weekend!
 

Mikal